Moldovenii şi car-sharing-ul: uimitor, dar cultura de folosire a maşinilor de către conaţionalii noştri e peste aşteptări!

Acum 3 ani, 6 luni - 22 Septembrie 2020, Piata Auto
Moldovenii şi car-sharing-ul: uimitor, dar cultura de folosire a maşinilor de către conaţionalii noştri e peste aşteptări!
Atunci când vorbim de car sharing în contextul Moldovei, de obicei pe feţele oamenilor apare un zâmbet de neîncredere şi de milă faţă de automobile. Şi e oarecum clar de ce, nu-i aşa?

Car sharing-ul e un concept ce presupune existenţa unei flote a uneia sau mai multor companii, împrăştiate în oraş, iar atunci când cineva are nevoie de o maşină, se accesează o aplicaţie, se alege cea mai apropiată maşină, se merge spre ea, maşina se deschide cu aplicaţia de pe telefon şi se foloseşte după bunul plac atât timp cât e nevoie, plătindu-se în funcţie de timpul folosit. Ulterior, utlizatorul nu trebuie s-o aducă înapoi de unde a luat-o, ci o poate lăsa în orice alt punct permis din oraş. Peste alte ore, zile sau săptămâni, când va avea nevoie din nou de automobil poate face acelaşi lucru, cu orice alt exemplar care va fi în acel moment liber prin preajmă. Astfel, o maşină poate ajunge să fie folosită pe parcursul unei zile de mai mulţi proprietari, pe rând, iar folosirea ei e mai eficientă şi pentru companie, dar şi pentru cei care o utilizează, întrucât plătesc mai puţin pentru folosire decât la un serviciu de închirieri auto şi nu au obligaţia de avea grijă de ea cât timp e parcată pe undeva sau staţionată.

Astfel, maşinile ajung să fie împărţite între cei care le folosesc, într-un mod foarte organic ele circulând prin oraş şi trecând din mână în mână, de unde şi noţiunea de car sharing. Iar aici apare tocmai şi sursa de neîncredere şi zâmbetul de pe faţa conaţionalilor noştri — eh, dacă oamenii folosesc maşinile care nu le aparţin în acest mod, pe perioade atât de scurte, probabil vor fi super neglijenţi, răuvoitori cu ele şi acestea vor ajunge rapid în stare jalnică.

Anume asemenea comentarii online au apărut atunci când s-a lansat, la 1 august, primul asemenea serviciu de car sharing din Chişinău, cu 10 automobile electrice în flotă.

La o lună şi jumătate de când operează, am vrut să aflăm de la ei care e impresia lor despre cultura conaţionalilor noştri şi despre cum se leagă noţiunea de car sharing cu moldoveni.

Uimitor, dar prima o lună şi jumătate a demonstrat total opusul aşteptărilor din acele comentarii maliţioase. Operatorul de car-sharing a fost surprins să constate că, dimpotrivă, maşinile sunt tratate cu mult mai mare grijă şi responsabilitate de către cei care le folosesc. Cazuri în care maşinile să fie lăsate în stare jalnică nu au fost şi în toată perioada un singur utilizator a vărsat din neatenţie cafeaua în habitaclu, acesta necesitând ulterior o curăţare mai specială. De două ori geamurile nu au fost închise până la urmă când maşina fusese lăsate, iar o singură dată un utilizator a oprit într-un loc interzis. Şi acestea au fost cam toate „incidentele", produse cu o flotă de 10 automobile, pe parcursul unei luni şi jumătate. Nimic n-a fost deteriorat, nici un om care folosit aceste maşini n-a avut vreo atitudine dispreţuitoare faţă de ele.

De asemenea, în cele 1.5 luni s-a produs doar un mic incident în trafic, cu o bară de protecţie uşor zgârâiată când altcineva a ajuns din urmă electromobilul de car sharing, dar şi aici şoferul din maşina cu pricina n-a fost vinovat.

Deci, per total, operatorul de car sharing se declară încântat de cultura de exploatare a maşinilor în car sharing de către conaţionalii noştri, iar asta le dă încredere că acest tip de servicii ar putea prinde teren foarte bine în Chişinău şi, de ce nu, în alte oraşe din ţară.

Support Ukraine