În Moldova se propune introducerea unei Asigurări de frontieră! Ce înseamnă asta

Acum 4 ani, 8 luni - 16 Aprilie 2020, autoblog
În Moldova se propune introducerea unei Asigurări de frontieră! Ce înseamnă asta
În Republica Moldova s-ar putea introduce un nou tip de certificat de asigurare!

Propunerea vine din partea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) şi este inclusă în proiectul de lege, pregătit într-o nouă redacţie, privind Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule. Actul este numit Asigurare de frontieră.

Potrivit informaţiilor disponibile la momentul de faţă şi potrivit textului legii care se doreşte a fi aprobat, aşa-numita Asigurare de frontieră are ca scop acoperirea riscurilor de răspundere civilă pentru vehiculele care sunt înmatriculate într-un stat terț, care intră pe teritoriul Republicii Moldova, fără a avea un contract RCA valabil sau al căror contract RCA expiră pe perioada șederii în Republica Moldova.

Astfel, conducătorul auto al unui vehicul care este înmatriculat într-un alt stat, cu excepția aceluia care deține un certificat Carte Verde valabil, emis sub autoritatea unui birou național al asigurătorilor competent, va trebui să încheie un contract de Asigurare de frontieră.

Asigurarea de frontieră se va încheia de la data intrării vehiculului pe teritoriul Republicii Moldova sau cel târziu la data expirării documentului internațional de asigurare pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule valabile în Republica Moldova, pentru o perioadă de 30 de zile. Pentru vehiculele care staționează în mod obișnuit în alte state decât cele aflate în aria de competență a unui birou național, Asigurarea de frontieră se poate prelungi pe noi perioade de câte 30 de zile.

La încheierea asigurării de frontieră, în baza unei prime de asigurare (deocamdată nu este specificat un cuantum anumit), se emite conducătorului auto al vehiculului un document denumit Asigurare de frontieră de răspundere civilă pentru vehicule. Cerințele privind forma certificatului de Asigurare de frontieră sunt prevăzute prin actele normative ale autorității de supraveghere.

De notat că Asigurarea de frontieră acoperă prejudiciile suferite în urma unor evenimente produse în limitele teritoriale de aplicare, pe perioada de valabilitate prevăzută în certificatul de Asigurare de frontieră. Doar asigurătorii licențiați pentru asigurarea de răspundere civilă auto externă vor avea dreptul de a încheia Asigurării de frontieră!

Conducătorul vehiculului a cărui utilizare pe teritoriul Republicii Moldova este condiționată de încheierea Asigurării de frontieră va trebui să prezinte certificatul de Asigurare de frontieră pentru întreaga durată de deplasare a vehiculului pe teritoriul Republicii Moldova (la solicitare din partea aceloraşi agenţi INP care îl pot trage pe dreapta), după ce a expirat valabilitatea documentului internațional de asigurare pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, până la ieșirea vehiculului de pe teritoriul Republicii Moldova.

Conducătorii vehiculelor care nu își vor îndeplini obligaţia de a încheia Asigurarea de frontieră vor fi sancționați în conformitate cu prevederile legislației aplicabile în Republica Moldova. Vom reveni cu detalii despre data din care se vor aplica normele în cauză şi se vor emite aceste tipuri de asigurări.

Support Ukraine