Moldova se pregăteşte de licitaţii pentru parcuri eoliene şi fotovoltaice mari, cu investiţii estimate la 190 milioane euro

Acum 7 luni, 2 săptămâni - 1 Mai 2024, Piata Auto
Moldova se pregăteşte de licitaţii pentru parcuri eoliene şi fotovoltaice mari, cu investiţii estimate la 190 milioane euro
Moldova şi-a reconfirmat planurile anunţate la începutul anului şi a demarat pregătirile pentru licitaţii dedicate parcurilor eoliene şi fotovoltaice mari, cu investiţii estimate la circa 190 milioane euro.

Ministerul Energiei din Moldova a anunţat şi concursul pentru selectarea unui reprezentant al societăţii civile în viitoarea comisie pentru licitaţii, după care va urma şi anunţarea datelor de licitaţii.

Astfel, aceste licitaţii vor presupune alocarea unor capacităţi de 105 MW pentru parcuri eoliene şi 60 MW pentru parcuri fotovoltaice. Pentru comparaţie, singurul parc eolian construit în România în 2023, la Ruginoasa, are 60 MW putere, fiind format din 10 turbine eoliene Vestas, a câte 6 MW fiecare.

Ca şi în multe alte ţări europene în contextul actual energetic, aceste licitaţii nu presupun ca Moldova să achite direct costurile de construcţie a acestor parcuri. Costurile vor fi acoperite de cei care le vor construi şi vor dori să participe la licitaţii.

În schimb, Moldova le va garanta un preţ fix pentru o perioadă de 15 ani şi garanţia că toată electricitatea produsă de ei va fi cumpărată de sistemul energetică al ţării. Deci, investitorii vor avea garanţia că electricitatea produsă de parcurile lor va fi vândută integral timp de 15 ani şi vor şti şi preţul asigurat, iar astfel îşi vor putea răscumpăra investiţiile.

Parametrii de putere ale acestor noi parcuri pot părea relativ mici, dar în comparaţie cu mărimea sistemului energetic din Moldova, ele vor fi semnificative. Sistemul energetic al Moldovei poate consuma 200-400 MW pe timp de noapte în perioadele calde ale anului, circa 600-750 MW în timpul orelor de zi, iar seara, în orele de solicitare maximă, ajunge la 750-950 MW. Prin urmare, 105 MW din surse eoliene, spre exemplu, deja pot avea o contribuţie determinantă în sistem.

Turbinele Vestas de 6,0 MW de tipul celor din Ruginoasa, spre exemplu, pot genera circa 14 GWh de electricitate anual dacă au o viteză medie a vântului de cel puţin 6,0 m/s. La o viteză medie anual de 7 m/s, producţia creşte la 19 GWh, iar la 8 m/s — la circa 23 GWh. Parametrul minim de 14 GWh anual ar însemna o putere medie anuală de 1,6 MW, ceea ce se traduce într-un factor de capacitate de 26,7%. În condiţiile Moldovei, un factor de capacitate de circa 27-29% e cât se poate de realist, iar dacă se optează pentru câteva zone mult mai prolifice din punct de vedere al vântului, s-ar putea ajunge şi la 40% şi mai mult. Dar, chiar şi la valori mai apropiate de minim, 105 MW de parcuri eoliene noi ar trebui să asigure o producţie anuală de circa 265-300 GWh de electricitate. Consumul anual de electricitate al Republicii Moldova e de circa 4,2 TWh, ceea ce înseamnă că doar noile capacităţi eoliene ar urma să acopere circa 6,3-7,1% din totalul electricităţii consumate.

La energia produsă de panourile fotovoltaice, experienţa parcurilor existente arată că 60 MW de panouri produc în condiţiile de soare din Moldova între 72 GWh şi 78 GWh anual. Asta mai înseamnă încă 1,7-1,8% din consumul anual de electricitate din Moldova.

Deci, cele două capacităţi alocate acum parcurilor mari eoliene şi fotovoltaice din Moldova vor însuma împreună între 8,0% şi 8,9% din consumul anual de electricitate anual. Orice proiecte care reuşesc să aducă o contribuţie de 8-9 puncte procentuale de energie regenerabilă în mixul energetic al unei ţări sunt inevitabil deosebit de importante pentru sistemul energetic al acelei ţări şi pentru transformarea acelei ţări spre mai multă energie regenerabilă.

La viitoarele licitaţii vor fi bineveniţi atât investitori locali din Moldova, cât şi investitori internaţionali din UE, SUA sau alte regiuni cu reguli transparente din lume.

Support Ukraine