Moldova: Regulamentul actualizat de testare a calităţii carburanţilor interzice comercializarea benzinei cu plumb

Acum 6 ani, 2 luni - 11 Septembrie 2018, autoblog
Illustration
Illustration
Ministerul Economiei și Infrastructurii a creat şi a propus spre consultări publice un proiect de decizie de Guvern care conţine un regulament actualizat ce stabilește specificațiile tehnice pentru benzină și motorină.

Respectarea prevederilor va trebuie să asigure corespunderea calității carburanților comercializați cu standardele aplicate pe piața Uniunii Europene.
Amintim că noile reguli au fost discutate încă la începutul verii, fiind parte a programului de reforme pe care ţara noastră trebuie să le îndeplinească în procesul de integrare europeană.

Actualmente, în Republica Moldova este utilizată procedura de certificare a benzinei și motorinei, care prevede: prelevarea probelor pentru produsele petroliere introduse în teritoriul vamal al Republicii Moldova, efectuarea încercărilor de către laboratorul de încercări acreditat și ulterior eliberarea certificatelor de conformitate de către organismul de certificare acreditat.

Prin procedura de certificare se verifică parametrii pentru benzină și motorină, stabiliți în standardele GOST. Este de menționat că procedura de certificare, aplicată actualmente, nu garantează calitatea benzinei și motorinei comercializate cu amănuntul la stațiile de alimentare și livrate către consumatorul final.

După cum a fost menționat, sistemul actual de certificare a benzinei și motorinei, nu minimizează riscurile de achiziţionare a produselor petroliere necorespunzătoare, care pot afecta securitatea, sănătatea şi viaţa consumatorilor, precum și de a le deteriora mijloacele de transport şi mecanismele. Spre exemplu, nu există nici o certitudine, că consumatorul final achiziționează la stațiile de alimentare, benzină cu cifra octanică 98 și nu cea cu cifra octanică 95, care se livrează sub marca de A98!

Obiectivul principal ale intervenției statului este asigurarea racordării cadrului normativ la cadrul normativ comunitar și evitarea abuzurilor în aplicarea reglementărilor în mod eronat în perioada de tranziție până la armonizare totală ale acestora.

Totodată, prin instituirea și aplicarea sistemului de monitorizare a calității benzinei și motorinei, statul stabilește și alte obiective, cum ar fi: diminuarea cheltuielilor suportate de agenții economici, privind determinarea calității benzinei și motorinei până la 15% în următorii 2 ani; limitarea prejudiciului adus consumatorului final, identificat la pct. 2 lit.b), limitarea poluării mediului.

Inițiativa de reglementare urmărește implementarea sistemului de monitorizare a calităţii benzinei și motorinei prin stabilirea specificaţiilor tehnice a benzinei și motorinei, stabilirea obligațiilor de raportare. De asemenea, ea are ca scop să instituie un proces de guvernanță coordonat și coerent, care să permită Republicii Moldova  respectarea obligațiilor sale regionale și internaționale în domeniul energetic.

Apropo, printre modificări se prevede ca pe teritoriul Republicii Moldova să se interzică importul, depozitarea şi comercializarea benzinei cu tetraetil de plumb. Statele membre ale Uniunii Europene au făcut asta până la 1 ianuarie 2000, ulterior celelalte care au aderat la UE s-au conformat regulilor.

În anul 2017, volumul de produse petroliere principale importate a constituit: motorină 568.934,49 tone şi benzină 167.986,01 tone. Circa 98 % din volumul total de benzină și 82% din volumul total de motorină motorină este de provenienţă din țările UE.

Documente pentru analiza regulamentului în detalii (*dacă nu apar imediat, actualizează pagina):

Support Ukraine