Procedura de obținere a permisului de conducere va fi simplificată şi a fost aprobat modelul permisului internaţional

26 Februarie 2018 - autoblog

Illustration

Procedura de obținere a permisului de conducere va fi simplificată, după ce la ultima şedinţă a Guvernului au fost aprobate mai multe modificări la unele hotărâri din domeniu.

În mare parte acestea prevăd excluderea obligativității prezentării unui șir de acte necesare în procesul de examinare și documentare cu permis de conducere.

Printre actele care nu vor mai trebui prezentate se numără: cel care confirmă modificarea datelor personale, cazierul contravențional privind lipsa interdicțiilor asupra dreptului de a conduce și copia actului de identitate. Informațiile urmează să fie verificate prin intermediul Sistemelor informaționale de stat (online).

Totodată, în urma efectuării unei analize complexe a procesului de examinare și documentare cu permis de conducere și în scopul eliminării ambiguităților de formulare și de evitare a interpretărilor abuzive în domeniu au fost operate unele modificări și completări în Regulamentul, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1452 din 24 decembrie 2007. Prin urmare, în cazurile de constatare a fraudelor în procesul de examinare și documentare cu permis de conducere, rezultatele probelor și/sau certificatul obținut vor fi anulate!

Conform noilor modificări, responsabili de monitorizarea procesului de examinare și de identificarea neregulilor vor fi membrii Comisiei special instituite prin ordinul directorului ASP și reprezentanții organelor de drept. În documentul aprobat sunt stipulate și situațiile care vor servi drept temei pentru anularea examenului sau a permisului de conducere. De exemplu:

  • atunci când examinatorul comunică candidatului examinat răspunsurile corecte la testul teoretic;
  • candidatul examinat este ajutat de o altă persoană la susţinerea probei teoretice, sau utilizează aparataj tehnic în acest sens;
  • examinatorul ignoră încălcările comise de către candidatul examinat pe parcursul examinării practice;
  • examinatorul indică candidatului efectuarea unor provocări şi manevre care ar încălca regulile de circulaţie sau semnalizarea rutieră.

Tot ieri a fost aprobat și modelul permisului de conducere internaţional, în baza permisului de conducere naţional al Republicii Moldova, cu preluarea prevederilor Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968.

Documentul va fi eliberat doar în baza permisului de conducere naţional cu statut „Valabil", pe un termen de până la 3 (trei) ani, cu condiţia că acest termen să nu depăşească termenul de valabilitate al permisului de conducere naţional deţinut de către solicitant. Permisul de conducere internaţional va fi valabil la conducerea vehiculelor în trafic internaţional numai în prezenţa permisului de conducere naţional al Republicii Moldova, deţinut.

De asemenea, la recomandarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, la preschimbarea permiselor de conducere eliberate de autoritățile altor state va fi aplicat principiul de reciprocitate.

 

Stiri Tag-uri

accidentAgenţia Servicii PubliceANREANTAAudiAudi E-TronAudi Q8AutostradaBaltiBelarusbikebikesBMWBMW i8BMW M2BMW M5bmw x2BMW X4BMW X5BotanicabrabusBrexitBulgariacarburantiCheryChiril GaburiciChişinăuCNACodul ContraventionalComratcustom carDaciaDacia DusterDacia LoganDatsunDetroit Auto Showdieseldrag racedrumdrumuldrumuriDubai Motor ShowelectricEuropeevferrariFiatFordFord FocusFrankfurt Motor ShowfunnyGeelyGeneva Motor ShowHondaHonda CivicHybridHyundaiHyundai Santa FeIgor DodonInfinitiINPItalyJaguarJeepkiaKia SportageKia StingerLA Auto ShowLadaLamborghiniLand RoverLand Rover DefenderLexusMașiniMazdaMercedesMercedes AMGminiMitsubishiMoldovamotorcycleNissanNissan LeafoffroadOpelparcareParis Motor Showpermis de conducerePeugeotpeugeot 508pickupPorschePorsche 911Porsche MacanPorsche PanameraRange RoverrecallRenaultRenault CLioRenault DusterRenault KangooRomâniaRussiaSculeniSeatServiciul VamalSkodaSkoda KodiaqSkoda Scalaspy shotsSsangYongSsangYong RextonsubarusupercarsSUVSuzukitaxiTeslaTiraspolTokyo Motor ShowToyotaToyota AvalonToyota PriustuningUberUKUnghenivanVolkswagenVolvoVWVW TransporterаварииаварияБельцыбензинБуюканыГерманиядорогадорогиДТПИталияКишиневКишинэуКомраткоррупцияЛадаМолдоваобщественный транспортотзывпарковкаполицияПольшаПриднестровьеремонт дорогРумынияСШАТираспольтранспортУкраинацены
Adauga anunt nou