Moldova, cimitirul rablelor aduse din import! Șapte din zece mașini, cu numere străine reînregistrate, au peste 16 ani

Acum 2 luni - 22 Februarie 2024, bani.md
Moldova, cimitirul rablelor aduse din import! Șapte din zece mașini, cu numere străine reînregistrate, au peste 16 ani
Proprietarii mașinilor cu numere străine și-au înregistrat 11,4 mii de automobile în perioada 1 iulie 2023 – 31 ianuarie 2024, cu o reducere de 70% la acciză, potrivit unei analize a economistului de la IPRE, Stanislav Ghilețchi.

Taxele achitate proprietarii mașinilor cu numere străine au constituit 328 milioane de lei. „Dacă proprietarii acestor automobile ar fi achitat accizele integral, atunci bugetul de stat ar fi urmat să încaseze aproximativ 1 miliard de lei. Astfel, urmare a facilității fiscale, au fost ratate venituri de 765 milioane de lei, subvenționând și permițând înregistrarea mașinilor poluante pe diesel”, constată Ghilețchi.

Analiza a relevat că o proporție semnificativă a automobilelor înregistrate au o vârstă considerabilă, 67% dintre acestea având peste 16 ani. După tipul combustibilului, 89% dintre automobilele înregistrate cu reducere utilizează motorină, iar 11% utilizează benzină. Totodată, 44% dintre automobile aveau o capacitate cilindrică a motorului cuprinsă între 2000 și 2999 cm3. Astfel, putem constata faptul că automobilele înregistrate indică un potențial ridicat de poluare a mediului.

„Inițiativa respectivă a fost în contradicție cu celelalte documente de politici în vigoare, care dimpotrivă concentrează eforturile pentru diminuarea nivelului de poluare, dar și înnoirea parcului rulant din Republica Moldova, care deja înregistrează indicatori nesatisfăcători. Conform Registrului de stat al transporturilor, ponderea autovehiculelor cu vârsta de peste 10 ani a crescut de la 68,5% în anul 2014 la 80% în 2021”, este de părere Stanislav Ghilețchi.

Aceste rezultate subliniază necesitatea de a examina cu atenție politicile fiscale în domeniul transportului pentru a asigura coerența și alinierea cu alte politici publice. Este esențial ca deciziile guvernamentale să reflecte obiectivele strategice ale țării și să ia în considerare impactul asupra mediului și societății în ansamblu, fără elaborarea politicilor publice înguste care ridică întrebări cu privire la eficacitatea și eficiența utilizării banului public.

Support Ukraine