Maşinile înmatriculate în alte state, introduse anterior în Moldova, ar putea fi importate...

Acum 1 an, 7 luni - 23 Aprilie 2023, Piata Auto
Maşinile înmatriculate în alte state, introduse anterior în Moldova, ar putea fi importate...
Maşinile înmatriculate în alte state, introduse anterior în Moldova, ar putea fi importate cu achitarea a doar 30% din accizele vamale, iar cele care au fost date la piese, cu o sumă unică

Importul automobilelor în Moldova şi legile care stipulează acest proces au o lungă istorie de modificări semnificative, care au generat ba perioade când se introduceau în ţară maşini cu numele străine care circulau temporar pe un termen lung, ba graţieri sau interdicţii asupra acestora, iar în ultimi ani cetăţenii care aveau maşini introduse în ţară cu statul temporar şi nu le mai scoseseră erau impuşi oricum să le achite accizele vamale de import sau să le scoată. Şi asta era valabil şi în cazul maşinilor date la fier vechi, care efectiv nu mai existau. Acum la Parlament a fost înregistrat un nou proiect de lege, care prevede oferirea unei perioade „de graţie” de 6 luni, în care unele maşini care au fost introduse în ţară până la 1 ianuarie 2023 să poată beneficia de perfectarea importului cu achitarea a doar 30% din accizele vamale.

Astfel, proiectul de lege prevede o perioadă de 6 luni pentru acest proces, perioadă care va începe la eventuala intrare în vigoare a legii, după votare şi publicare în Monitorul Oficial. În acele 6 luni, autoturismele (de la poziţia tarifară vamală 8703), cu vârstă cuprinsă între 5 şi 10 ani, care au fost introduse pe teritoriul Moldovei de persoane fizice până la 1 ianuarie 2023, vor putea beneficia de perfectarea procedurii de import cu achitarea a 30% din accizele vamale prevăzute pentru anul 2023. Lista completă a accizelor vamale în funcţie de tipuri de motorizări şi vârstă poate fi văzută pe pagina dedicată de pe site-ul nostru.

Maşinile cu vârstă mai mare de 10 ani, vor putea beneficia de aceeaşi reducere, în aceeaşi perioadă, doar că baza de calcul va fi acciza stabilită pentru 10 ani, nu pentru vârste mai mari. Acest fapt e important pentru cei cu maşini mai vechi, întrucât valoarea accizei creşte foarte mult de la o vârstă de 10 ani şi mai mult.

De asemenea, foarte important pentru cei care au dat maşinile la piese sau la fier vechi şi acestea nu mai există fizic — de la intrarea în vigoare a legii şi până la 31 decembrie 2023 aceste maşini pot fi şterse din baza de date a Serviciului Vamal din lista de maşini importate temporar, cu achitarea unei sume unice de 15.000 lei, după prezentarea documentelor confirmative că acestea nu mai există sau a declaraţiei pe proprie răspundere a persoanei care a introdus maşina. Astfel, maşina nu va mai fi importată şi nu va putea fi înmatriculată, ci va fi ştearsă ca inexistentă. Aici autorii legii ar trebui cu siguranţă să fie atenţi la eventuale scheme de acoperire a unor maşini furate mai vechi, care nu figurau drept furate la intrarea în ţară şi au fost dezmembrate, iar acum se vor şterge urmele. Pentru cei care au introdus cu adevărat o maşină pe care au dat-o la piese şi ar fi fost impuşi altfel să achite sume se sute de mii de lei pentru import, taxa unică de 15.000 lei va fi cu siguranţă o uşurare, or, ea nu depinde de anul de fabricare a maşinii sau de cilindreea motorului. Dacă maşina va fi depistată ulterior că există, de fapt, Serviciul Vamal va încasa silit toată suma prevăzută pentru importul standard, iar cel care a declarat că ea nu mai există poate fi cercetat penal pentru fals în declaraţii.

Proiectul de lege a fost înregistrat de deputaţii din majoritatea parlamentară, prin urmare, are mari şanse să fie votat şi să intre în vigoare.

Support Ukraine