Potrivit ANRE, noua Metodologie a formării și aplicării prețurilor a produsele petroliere ce ar urma să fie aplicată de la 1 martie 2019 nu modifică esențial principiul stabilirii prețului de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.
Revenim în anul 2007
"Noutatea reglementării constă în atribuirea dreptului de calculare a prețului la carburanți nemijlocit către operatorii economicii fără ca aceștia să se conducă de un plafon stabilit de regulator", se arată în Analiza Impactului de Reglementare, publicată de ANRE.
Autoritatea susţine că reglementarea stabilește aplicarea principiului formării prețului reieșind din consumurile și cheltuielile aferente activității de comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere aplicînd o rată de rentabilitate anuală în mărime ce nu poate depăși 10%.
Totodată specialiştii ANRE constată că intervenţia nu este una nouă, iar Proiectul "nu instituie mecanisme noi pe piața produselor petroliere fiind doar perfecționate mecanismele implementate anterior".
"Prin aprobarea noii Metodologii a formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, în mare parte se revine la modul de formare și aplicare a prețurilor de comercializare cu amănuntul prevăzut în Metodologia calculării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, aprobată prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr.263 din 5 octombrie 2007", se menţionează în nota ANRE.
Jocul de-a reforma pe piaţa petrolieră
De notat că actuala guvernare a modificat în ultimii 2-3 ani de câteva ori metodologia de calculare a preţurilor la carburanţi sub pretextul de a pune sub control preţurile. În realitatea a fost o acţiune ce a dus la un mai mare control a pieţei de către autorităţi şi a fost un pas în direcţia monopolizării acesteia.
Ultima iniţiativă a aparţinut democratului Corneliu Dudnic, care a fost votată la finele anului 2018 doar de democraţi şi aliaţii săi
De exemplu din legea privind piaţa produselor petroliere a fost eliminată prevederea precum că ANRE "este în drept să ajusteze prețurile plafon pe parcursul perioadei de 3 luni în cazul diferenței mai mari de 10% a cotațiilor medii Platts care duc la diminuarea prețurilor plafon, iar în cazul diferenței mai mari de 10% a cotațiilor medii Platts care duc la majorarea prețurilor plafon", votată tot de deputații democrați pe 20 iulie 2018, adică şase luni în urmă.
„Am propus aceste modificări pentru că și conjunctura pieței s-a schimbat. Noi vrem să fim în pas cu aceste schimbări și sperăm că acestea vor duce la o stabilitate a prețurilor, ca businessul să nu sufere”, a explicat Corneliu Dudnic. Acum se constată că se revine la formula veche ceea ce denotă că autorităţile s-au ocupat de pseudoreforme şi şi-au dat seama că intervenţia lor pe piaţă a fost un eşec.
ştiri asemănătoare