Înainte de a înmatricula un automobil, ASP ți-l poate verifica prin baza de date INTERPOL

Acum 2 luni - 21 Februarie 2024, autoblog
Înainte de a înmatricula un automobil, ASP ți-l poate verifica prin baza de date INTERPOL
Orientarea către mașinile second hand este una dintre opțiunile preferate de către cetățenii noștri. A celor care caută să procure un autovehicul bun la un preț mult mai mic decât cel din saloanele auto. De cele mai multe ori, vehiculele rulate sunt aduse de peste hotare.

În astfel de situații, cetățenii se pot confrunta cu riscul să procure un vehicul furat, iar vânzătorul de la care-l cumpără nici să nu cunoască acest lucru. Bine cunoscute sunt și situațiile când automobilele căutate prin INTERPOL sunt depistate la ieșirea din țară, care țin direcția spre UE. Ori atunci când sunt aduse și vămuite din occident, de exemplu.

Agenția Servicii Publice anunță că înmatricularea, transcrierea dreptului de proprietate și radierea autovehiculelor și remorcilor se efectuează doar după atestarea obligatorie a faptului că vehiculul nu figurează în căutare internațională la data efectuării înmatriculării.

Verificarea online a vehiculelor prin intermediul Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL, care deține o bază de date de câteva milioane de mașini furate din Europa și la nivel internațional, se face mai nou în baza Acordului de cooperare informațională, încheiat între Agenția Servicii Publice și Inspectoratul General al Poliției la 21.06.2023.

Proiectul a trecut prin mai multe etape de testare, iar în prezent este funcțional. Înainte de efectuarea operațiunilor de înmatriculare, informația referitoare la numărul de identificare al vehiculului (VIN – cod) și numărul motorului se verifică automatizat prin baza de date a INTERPOL. Verificările se efectuează on-line, iar răspunsul privind căutarea vehiculului este primit imediat. Pentru efectuarea verificărilor nu se percept careva taxe suplimentare.

De la momentul lansării proiectului au fost depistate 10 vehicule anunțate în căutare. ASP a informat organe de drept despre fiecare caz în parte.

Support Ukraine