Iarna s-a dezlănţuit în Moldova. Sute de salvatori au intervenit la deblocarea maşinilor din nămeți. Ce se întâmplă în ţară

Acum 6 ani, 3 luni - 20 Ianuarie 2018, PUBLIKA
Iarna s-a dezlănţuit în Moldova. Sute de salvatori au intervenit la deblocarea maşinilor din nămeți. Ce se întâmplă în ţară
(UPDATE 10:42) Circulaţia rutieră, la nivel naţional:
  • Zona Nord- toate traseele sunt accesibile, se circulă fără dificultăți;
  • Zona Centru - este sistată circulația autocamioanelor de mare tonaj în localitățile Ciobanovca și Calfa. Totodată în mun. Chișinău drumul Băcioi Noi, de la bulevardul Dacia până la str. Drumul Băcioilor sunt blocate 4 camioane de mare tonaj;
  • Zona Sud- 2 trasee blocate și anume: Cantemir - Comrat, Sadâc - Cantemir, circulația vehiculelor de mare tonaj este restricționat.

Au rămas blocate drumurile de acces spre:

  • localitățile din raionul Căușeni: Florica, Marianca-de Sus, Fârlădeni, Chircăiești, Tricolici.
  • localitățile din raionul Ștefan Vodă: Marianca de Jos, Alava, Semionovca, Brezoaia, Feștelita, Volintiri, Copceac, Ștefănești, Purcari, Olănești, Crocmaz, Antonești, Carahasani, Căplani, Feștelita, Talmaz, Cioburciu, Viișoara, Lazo și Slobozia.

Traseele unde transportul circulă cu dificultăți:

  • R-30 km 20-48( Căușeni )
  • R-26 (Postul Hagimus)

Reprezentanţii INP îndeamnă cetăţenii care se află într-o situație de risc să anunţe cel mai apropiat echipaj de patrulare sau să apeleze la numărul scurt 902.

(UPDATE 09:38) Nouă mii de copii din şapte raioane nu au ajuns, azi, la şcoală.

(UPDATE 09:20) Potrivit informaţiilor oferite de Primăria municipiului Chişinău, vineri dimineaţă, la linie au fost emise 302 de troleibuze şi 98 de autobuze, iar transportul public circulă conform programului corespunzător unei zile de lucru.

Pe tot parcursul nopţii, Exdrupo a intervenit cu 64 de autospeciale la curăţarea străzilor şi a împrăştiat material antiderapant pe arterele pe care circulă transportul public şi pe căile de acces către suburbii. Totodată, începând cu ora 04:00, Regia locativ-comunală a intervenit cu 45 de utilaje şi cu peste 400 de muncitori la curăţarea trotuarelor, a căilor de acces în interiorul curţilor blocurilor de locuinţă şi a staţiilor de aşteptare a transportului public.

În caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul condițiilor meteo, cetățenii pot apela Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.

(UPDATE 09:00) Potrivit poliţiştilor de frontieră, din cauza drumurilor înzăpezite și întreruperii curentului electric pe partea ucraineană, rămân închise trei puncte de trecere: Ceadîr-Lunga - Maloiaroslaveț, Ceadîr-Lunga-Novîie-Traianî, Giurgiulești-Reni. la fel, din cauza blocării căilor de acces, se circulă cu dificultate prin punctele de trecere Basarabeasca-Serpneovo și Săiți-Lesnoe. Participanții la traficul transfrontalier care și-au planificat traversarea frontierei prin punctele de trecere nominalizate, sunt rugaţi să opteze pentru altele aflate în proximitate sau să amâne, pe cât este posibil, călătoriile.

(UPDATE 08:45) Noaptea trecută, peste 360 de drumari cu 170 de autospeciale au curăţat şoselele naţionale. Administraţia de Stat a Drumurilor anunţă că la această oră nu sunt drumuri blocate.

(UPDATE 08:30) Conform informațiilor operative oferite de IGSU, în urma ninsorilor de ieri se circulă cu dificultate pe porțiunile de trasee Anenii Noi –Căușeni – Ștefan Vodă, Veșnevca – Cantemir, Vulcănești – Cahul – Taraclia, Leova - Cantemir. Pe parcursul nopții au activat cele 3 celulele de crize instituite în subdiviziunile de nord, sud și centru. Conform informațiilor furnizate de distribuitorii de energie electrică către ora 06:00 mai rămâneau deconectate de la curent 166 de localități din 15 raioane.

(07:28) Ninsoarea s-a oprit, însă nămeții formaţi pe drumurile locale şi naţionale au dat bătăi de cap mai multor șoferi care au rămas blocați. Pe parcursul nopții, peste 400 de salvatori ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pe trasee.

Cu dificultate s-a circulat pe drumurile din raionul Anenii Noi. Cele mai afectate porţiuni fiind cele din satele Ciobanovca, Troița Nouă, Geamăna, Crețoaia şi Varnița.

Citeşte şi: MISIUNE GREA. Intervenţia salvatorilor pe drumurile naţionale în IMAGINI DE NEDESCRIS

De asemenea, salvatorii au intervenit și în raioanele Șoldănesti şi Basarabeasca, unde au fost scoase din nămeţi 10 automobile. Iar în satele Coșcalia și Chircăieşti din raionul Căușeni, două autobuze cu 18 și 15 persoane, au fost deblocate de salvatori.

În ajutorul inspectorilor au venit și mai mulți tineri cu mașini de teren care fac parte dintr-un club Off - Road. Imaginile cu intervenția lor au fost publicate pe internet de un şofer care a rămas blocat pe drum.

Citeşte şi: DEMNI DE LAUDĂ! Câţiva tineri AU UIMIT ÎNTREAGA ŢARĂ. Ce au făcut în această noapte pe traseele naţionale (IMAGINI CARE NU AU NEVOIE DE COMENTARII)

Citeşte şi: (FOTO) Pe unele trasee din ţară se formează TROIENE. Mai multe drumuri naţionale SUNT BLOCATE

După ninsori și vânt puternic, vremea se mai domolește. Meteorologii prognozează pentru astăzi maxime de până la cinci grade Celsius, iar cerul va fi variabil. La noapte, minimele vor oscila între minus cinci și zero grade. Mâine, temperaturile vor scădea puțin și va ninge slab în toată țara.

În nordul țării, termometrele vor arăta cel mult zero grade, iar în centru - între minus două şi un grad. În raioanele de sud se vor înregistra până la două grade Celsius. Duminică, va ninge slab în partea de sud a țării, iar în centru și nord cerul va fi noros. Minimele vor oscila între minus șapte și minus două grade, iar maximele - între minus două şi trei grade. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii prognozează zile și nopți geroase.

Support Ukraine