Harta drumurilor locale și naționale care vor fi reabilitate în 2018 va fi făcută publică. De unde se vor lua bani

Acum 6 ani, 1 lună - 16 Februarie 2018, PUBLIKA
Harta drumurilor locale și naționale care vor fi reabilitate în 2018 va fi făcută publică. De unde se vor lua bani
Săptămâna viitoare, Ministerul Economiei și Infrastructurii va prezenta harta drumurilor locale și naționale, care vor fi reabilitate în acest an din banii acumulați în Fondul Rutier, dar şi din cei oferiți de partenerii externi.

Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Andrian Candu și ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, în urma unei vizite de lucru în raionul Hâncești. Primarii de acolo au cerut ca reabilitarea drumurilor să fie o prioritate pentru Guvern și Parlament.

Traseul Leova-Leușeni, cu o lungime de 40 de km, care leagă zece localități din raioanele Leova și Hâncești, este primul pe listă.

"Avem un drum să-i spunem practic impracticabil. Este un drum  care străbate centrul localităților. Acest drum este unul strategic până la urmă", a menţionat primar satul Cioara, raionul Hâncești, Elena Lambos.

"Din satele din Leova să ajungi până la vama Leușeni primprejur, peste Hâncești, trebuie să traversezi o distanță de 100-110 km. Mergând pe acest drum noi economisim 60 de km", a spus Ghenadie Buzu, președintele raionului Hâncești.

Și drumul Hâncești-Lozova-Călărași, distrus de camioane, necesită a fi reparat.

"Drumul practic este de o mașină și jumătate. Accidente chiar și zilele acestea s-au produs, mașinile ferindu-se una de alta prin nămol", a precizat Liliana Musteaţă, primar comuna Bobeica, raionul Hâncești.

Rămâne ca autorităţile centrale să decidă cum vor repartiza cele peste patru miliarde de lei destinate acestor lucrări.

"Din momentul acesta toată responsabilitatea cade pe umerii dvs, pentru că va trebui să faceți planul de activitate, să găsiți contractorii, să găsiți materiale. Avem de făcut 1.000 de km, dacă noi o să reușim să facem 300-400 va fi o realizare destul de bună, dar trebuie să o facem", a specificat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu i-a îndemnat pe primari să se grăbească pentru a nu lăsa lucrurile pe ultima sută de metri.

"În momentul în care va fi dat startul să începeți să identificați carierele de unde să vă faceți achizițiile. Să nu ne trezim în luna septembrie-octombrie că încă nu s-au încheiat achizițiile sau suntem la jumătate de construcție și nu mai reușim până la sfârșitul anului, că deja vine iarna", a declarat Andrian Candu.

Support Ukraine