Expert: 80% din camioanele ce tranzitează Moldova transportă cereale ucrainene

Acum 8 luni, 3 săptămâni - 14 August 2023, stiri.md
Expert: 80% din camioanele ce tranzitează Moldova transportă cereale ucrainene
Zilnic, teritoriul Republicii Moldova este tranzitat de aproximativ 1.000 de camioane, dintre care 80% sunt încărcate cu cereale ucrainene.

Declarația îi aparține expertului în comerț internațional, Iurie Rija în cadrul unei emisiuni televizate. Cu toate acestea, specialistul spune că problema fluidizării traficului la frontiera cu România a apărut din nou și șoferii sunt nevoiți să aștepte în rând câte 3-4 zile.

Avem peste 31 de puncte de control vamal. La datele de care dispun eu, încă 70-80 la sută din transportul care trece din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova și care iese din Republica Moldova pe frontiera cu România spre porturile de pe Dunăre cum ar fi Galați, Brăila, inclusiv portul de la Marea Neagră - Constanța, din toate aceste transporturi, în medie sunt camioane cu cereale. Se observă că iarăși este o problemă cu fluidizarea la frontieră, în special cu România. Asta influențează, fiecare zi costă mai scump șoferul, duce la creșterea prețului”, a declarat expertul Iurie Rija, transmite Știri.md, cu referire la radiomoldova.md. 

La 17 iulie, Rusia s-a retras din acordul cerealelor negociat anul trecut de Turcia și ONU. Acordul îi permitea Ucrainei să-și exporte produsele agricole prin porturile de la Marea Neagră. După retragerea din acordul cerealelor, Rusia a atacat mai multe porturi ucrainene, drept răspuns Kievul a anunțat că navele și porturile rusești de la Marea Neagră au devenit ținte legitime ale armatei ucrainene.

Support Ukraine