Probabil și în baza acestora, acum, se va supune consultărilor publice un proiect de Regulament cu privire la organizarea și funcționarea parcărilor și parcajelor. Documentul (click aici pentru a-l citi integral) include și tarifele care ar putea fi percepute!
Direcția Generală Mobilitate Urbană anunță organizarea consultărilor publice a acestui proiect. Consultările vor avea loc la data de 31.07.2024, între orele 14:00-16:00, în incinta Preturii sectorului Centru. Vor participa mai multe Direcții generale a Primăriei, ONG-uri de profil, dar și alte persoane interesate (inclusiv cele care nu sunt de acord cu tarifele formate și ar putea să-și exprime motivat opinia)!
Suplimentar, propunerile sau recomandările pe marginea Proiectului supus consultării publice pot fi expediate până pe data de 30.07.2024, ora 16:00, pe adresa de e-mail: sergiu.popovici@pmc.md, la numărul de telefon (022) 20-46-74 sau pe adresa: MD-2004, mun. Chișinău, str. Serghei Lazo nr.18, bir. 119.
Gestiunea sistemului de parcare reprezintă o provocare pentru autoritățile locale. Una dintre problemele majore invocate de către posesorii de autovehicule este lipsa locurilor de parcare. Lipsa locurilor de parcare reprezintă o consecință lipsei de gestiune a parcărilor în municipiul Chișinău. Asta a transformat orașul într-o parcare neordonată și gratuită.
Anume parcarea gratuită a și produs consecințele negative pe care le observăm astăzi pe străzile capitalei. Vorbim despre ambuteiajele, parcajele neregulamentare, supra aglomerarea circulației rutiere în special în centrul istoric.
Proiectul Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea parcărilor și parcajelor din mun. Chișinău este elaborat în temeiul Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 672/1998 „Cu privire la parcările auto cu plată pe teritoriul Republicii Moldova”. În rezultatul consultării regulamentului menționat, s-a constatat că acesta necesită introducerea unui șir de modificări, inclusiv de ordin normativ.
În același timp Regulamentul cu privire la parcările auto cu plată din municipiul Chișinău aprobat prin Decizia CMC nr. 3/35 din 22.06.2000, este depășit din punct de vedere tehnic, juridic, și procedural, fapt care necesită aprobarea unui cadru normativ nou, adaptat la necesitățile actuale ale municipiului, perfectat din punct de vedere calitativ, cantitativ și structural, care va reglementa sistemul de management al parcărilor și parcajelor din municipal Chișinău.
Scopul Proiectului este asigurarea desfășurării fluente și în siguranță a circulației pe drumurile publice, asigurarea parcării autovehiculelor în condiții de siguranță, descongestionarea drumurilor publice din zona centrală și a drumurilor publice cu trafic intens, facilitarea accesului la obiectivele de interes public, protejarea pietonilor prin asigurarea unor condiții prielnice de circulație pe trotuare, amenajarea parcajelor și parcărilor publice conform normelor tehnice și avansarea aspectului arhitectonic al acestora. Asigurarea utilizatorilor potențiali cu soluții moderne în vederea accesibilității parcărilor și parcărilor publice.
Necesitatea elaborării și adoptării Proiectului derivă din lipsa locurilor de parcare disponibile, ambuteiajele, parcajele neregulamentare, supra aglomerarea circulației rutiere în special în centrul istoric a orașului Chișinău, precum și necesitatea aprobării unui cadru normativ nou, adaptat la necesitățile actuale ale municipiului, perfectat din punct de vedere calitativ, cantitativ și structural, care va reglementa sistemul de management al parcărilor și parcajelor din municipal Chișinău.
Prevederile de bază ale Proiectului sunt cerințele cu privire la organizarea și funcționarea parcărilor și parcajelor din municipiul Chișinău, o serie de norme menite să asigure administrarea și funcționarea corespunzătoare a parcărilor și parcajelor publice din mun. Chișinău, drepturile și obligațiile ce revin utilizatorilor parcărilor și parcajelor publice, raporturile dintre administratorul parcărilor și parcajelor publice cu utilizatorii acestora, precum și prevederi referitoare la controlul și sancționarea pentru vehiculele parcate fără achitarea plății sau care au încălcat regimul de utilizare stabilit, inclusiv procedura de autorizare a parcărilor și parcajelor private și rezervate.
Beneficiarii Proiectului sunt utilizatorii parcărilor și parcajelor din municipiul Chișinău.
Rezultatele scontate ca urmare a implementării Proiectului supus consultării publice sunt asigurarea utilizatorilor potențiali cu soluții moderne în vederea accesibilității parcărilor și parcajelor, asigurarea parcării autovehiculelor în condiții de siguranță, desfășurarea fluentă și în siguranță a circulației pe drumurile publice, descongestionarea drumurilor publice din zona centrală și a drumurilor publice cu trafic intens, facilitarea accesului la obiectivele de interes public, protejarea pietonilor prin asigurarea unor condiții prielnice de circulație pe trotuare.
Impactul estimat al Proiectului este îmbunătățirea condițiilor de parcare și parcaj a utilizatorilor acestora în raza orașului Chișinău.
ştiri asemănătoare