Dacia, în top zece producători auto din Europa de Est

Acum 6 luni, 1 săptămână - 16 Octombrie 2023, stiri.md
Dacia, în top zece producători auto din Europa de Est
După cifra de afaceri, Dacia, producătorul de automobile, s-a clasat pe locul şase în topul producătorilor de automobile din Europa de Est, cu un business de 5,17 miliarde de euro în 2022, depășind Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft, filiala din Ungaria a concernului de automobile german Daimler AG, şi după Hyundai Motor Manufacturing Czech S.R.O. din Cehia.

Clasamentul realizat pentru zona Europei de Est este dominat de compania Skoda, în principal de fabrica din Cehia, care produce automobile și motoare care aparțin de Volkswagen AG. În anul 2022, compania Skoda a raportat o cifra de afaceri de 18,1 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date publicate de Surplex, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Europa de Est a devenit un spaţiu important de producţie pentru producătorii de automobile din întreaga lume. Multe companii mari au înfiinţat unităţi de producţie în regiune pentru a profita de costurile mai mici ale forţei de muncă şi de forţa de muncă bine pregătită. Industria de automobile din Europa de Est a contribuit la crearea de locuri de muncă şi la dezvoltarea economică a regiunii”, spun reprezentanţii Surplex, care au utilizat la întocmirea clasamentului datele extrase din rapoartele financiare publicate anual de către producătorii de autoturisme.

Pe locul secund în clasamentul de producători auto din Europa de Est s-a situat compania Volkswagen Slovakia, care a înregistrat o cifra de afaceri de 9,73 de miliarde de euro în anul anterior.

Locul al treilea în acest clasament a fost ocupat de Audi Hungaria. Această companie a fost înființată în anul 1993, iar în anul 2022 a atins o cifră de afaceri de 8,44 miliarde de euro. Pe locul patru s-a situat compania deținută de Kia Slovakia.

Compania Dacia a atins un record propriu în 2018

În 2018, Automobile Dacia a atins cel mai mare nivel istoric, cu afaceri de 5,3 miliarde de euro și un profit net de 162 milioane de euro. Conform datelor centralizate de ZF, Automobile Dacia a obținut un profit net de 107 milioane de euro în 2022, în creștere față de 101 milioane de euro în 2021 și 62 milioane de euro în 2020.

Support Ukraine