Acum guvernul a dat aviz pozitiv proiectului de lege, iar odată cu asta au devenit cunoscute detaliile acestei prevederi legislative. Prin urmare putem vedea care sunt condiţiile exacte în care moldovenii din diasporă îşi vor putea importa un automobil pe baza acestei legi.
Cine poate beneficia de scutire?
Scutirea de la plata accizelor vamale de import poate fi solicitată de moldovenii care fac dovada că sunt stabiliţi în altă ţară de minim 3 ani şi fac dovada că au achitat impozite în ţara respectivă, în care sunt stabiliţi. Aceştia mai trebuie să prezinte şi un permis de conducere valabil pentru categoria de transport, în care se califică şi automobilul pe care doresc să-l importe. Un cetăţean al Republicii Moldova poate solicita această scutire o singură dată, pentru un singur automobil.
Ce automobile pot fi importate cu scutire?
Automobilul care va fi scutit de plata accizelor trebuie să aibă o vârstă maximă de 7 ani şi să nu valoreze mai mult de 400 mii lei, valoarea în vamă, deci echivalentul a aproximativ 20.000 euro.
Ce restricţii există pentru automobilul importat?
Odată importată cu scutire, maşina nu va putea fi vândută, donată sau dată în posesia altcuiva timp de 5 ani. Acea maşină va putea fi condusă doar de beneficiarul dreptului de import sau de soţia/soţul său. Nu se admit nici transmiteri amicale, nici încredinţări prin procură. În cazul în care proprietarul va dori să vândă acea maşină mai devreme, va trebui să achite toate taxele vamale standard.
Plăcuţe de înmatriculare speciale şi verificări
Maşinile importate cu facilităţi vor avea plăcuţe de înmatriculare speciale, iar astfel poliţia va putea să le depisteze în trafic şi să verifice dacă la volan se află beneficiarul dreptului de import scutit de taxe sau soţul/soţia acestuia. În caz contrar, beneficiarul va fi sancţionat contravenţional şi va fi impus să achite taxele de import. La modul practic, diferenţierea plăcuţelor de înmatriculare ar putea duce la o frecvenţă foarte mare de oprire a acestor maşini de către poliţişti, fapt care riscă să le transforme şofatul acestor oameni într-o experienţă cu comunicări foarte frecvente cu poliţia.
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie votată de parlament şi publicată în Monitorul Oficial.