Constatarea amiabilă: Ce trebuie să cuprindă fotografiile și/sau imaginile video de la locul accidentului?

Acum 2 luni - 14 Martie 2024, bizlaw
Constatarea amiabilă: Ce trebuie să cuprindă fotografiile și/sau imaginile video de la locul accidentului?
Anul trecut în jur de 15 la sută din cererile de despăgubire depuse în urma accidentelor documentate prin constatarea amiabilă au fost completate incorect.

Asta în timp ce în 8 luni ale anului 2023, în total au fost depuse 5.302 de cereri de despăgubire de acest tip. Datele au fost prezentate de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Potrivit CNPF, Cele mai des întâlnite deficiențe vizează lipsa pozelor sau prezentarea pozelor care nu reflectă complet circumstanțele producerii accidentului rutier.

Prin urmare, CNPF vine cu câteva referințe privind fotografiile și/sau imaginile video de la locul accidentului, pentru documentarea corectă a acestuia.  În particular, este important ca imaginile să cuprindă:

  • panorama generală a accidentului;
  • plăcile cu numerele de înmatriculare;
  • părțile avariate ale autovehiculelor;
  • urmele de frânare și de cioburi la fața locului, dacă există.

La efectuarea fotografiilor de la locul accidentului, poziția vehiculelor accidentate nu se va schimba. În plus, pozele vor include, după caz, indicatoare și marcaje rutiere de la locul accidentului. 

Constatarea amiabilă este o procedură simplificată și benevolă de documentare a accidentului de vehicule în care au fost implicate două vehicule și care s-a soldat doar cu daune materiale nesemnificative, valoarea cărora nu depășește suma de 15 mii de lei. Procedura este una opțională. În cazul în care, niciunul din șoferi nu-și recunoaște vina sau prejudiciul material depășește suma de 15 mii lei, accidentul urmează să fie documentat de către organele de poliție.

Constatarea amiabilă poate fi încheiată numai în condițiile în care:

  • în accident au fost implicate numai două vehicule;
  • ambii conducători auto dețin poliță de asigurare RCA;
  • ambele părți sunt de acord să completeze și să semneze formularul special ”Constatare amiabilă de accident”;
  • nu există persoane vătămate corporal sau decedate;
  • nu au fost avariate și alte vehicule/clădiri/bunuri;
  • cererea de despăgubire urmează să fie depusă de către persoana păgubită la asigurătorul persoanei vinovate, cu anexarea
  • formularului semnat de ambele părți.

Formularul de constatare amiabilă este eliberat la cerere de către societatea de asigurare unde a fost procurată polița RCA sau poate fi descărcat aici.

Reamintim că, procedura de constatare amiabilă a accidentelor de vehicule a fost lansată în septembrie 2019.

Din 2019 până în septembrie 2023, conducătorii auto au depus aproape 30 mii de cereri de despăgubire în baza constatării amiabile, din care 25.600 de cereri au fost soluționate. Volumul total al despăgubirilor de asigurare achitate, în perioada menționată, în baza poliței RCA a alcătuit 219 milioane lei, dintre care 33 milioane lei reprezintă daune achitate urmare accidentelor rutiere soluționate prin procedura de constatare amiabilă.

Support Ukraine