Componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate și reciclate

Acum 1 an, 1 lună - 2 Martie 2023, stiri.md
Componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate și reciclate
Componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate, sortate și reciclate. Executivul a aprobat cadrul juridic necesar pentru valorificarea componentelor mașinilor vechi și stimularea economiei circulare.

Potrivit proiectului, activitățile de tratare, valorificare și reciclare a vehiculelor scoase din uz vor avea loc în câteva etape, iar costurile vor fi suportate de producători și importatori.

Începând cu 1 ianuarie 2025, agenții economici trebuie să asigure reutilizarea și valorificarea în proporție de 85% din masa medie pentru toate vehiculele scoase din uz, iar din 1 ianuarie 2028 să asigure reutilizarea și valorificarea în proporție de 95%, transmite IPN.

Aceste măsuri vor diminua efectele negative asupra mediului, vor încuraja sortarea deșeurilor și vor responsabiliza agenții economici din domeniu”, a declarat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

Datele Agenției de Mediu arată că din 2014 se atestă o creștere continuă a ponderii autoturismelor mai vechi de 10 ani. În 2014, din totalul mașinilor, 68,5% aveau o vechime de peste 10 ani, iar în 2018 cota lor a crescut până la 79,7%.

Support Ukraine