Clădirile vor avea stații de încărcare a vehiculelor electrice

Acum 9 luni, 1 săptămână - 2 August 2023, stiri.md
Clădirile vor avea stații de încărcare a vehiculelor electrice
Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege privind performanța energetică a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Prin acest proiect se propune reglementarea mecanismului de inspecţie a sistemelor de încălzire și a sistemelor de ventilare și condiționare de către evaluatorii energetici.

Acești specialiști vor oferi consultanță în domeniu, fiind calificați și înregistrați la Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE).

Totodată, proiectul de lege va asigura crearea și funcționarea sistemului informațional național în domeniul performanței energetice a clădirilor în vederea realizării strategiei pentru renovarea fondului imobiliar național și a planului naţional pentru creşterea numărului de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero. 

Prin această inițiativă legislativă, atragem atenția asupra interesului sporit al statului pentru reducerea consumului final de energie, în situația în care clădirile reprezintă cel mai mare consumator de energie, circa 50% din consumul total.

O altă noutate a proiectului aprobat se referă la obligativitatea amenajării infrastructurii necesare pentru reîncărcarea vehiculelor electrice în clădirile nerezidențiale și clădirile de locuit.

Support Ukraine