Cei șase polițiști reținuți pentru luare de mită s-au ascuns de jurnaliști

Acum 3 luni, 3 săptămâni - 26 Ianuarie 2024, stiri.md
Cei șase polițiști reținuți pentru luare de mită s-au ascuns de jurnaliști
Cei șase polițiști din nordul R. Moldova, reținuți marți pentru luare de mită, au compărut astăzi în fața magistraților din Bălți.

Toți s-au ales cu câte 30 de zile de arest în Penitenciarul nr. 11 din municipiu. Ședințele de judecată au avut loc cu ușile închise.

„Menționez că ședința este închisă. Rog presa și alți participanți care nu au atribuție la cauză, să părăsească sala”, a declarat Andrei Guțu, judecător, Judecătoria Bălți.

Nimeni dintre inculpați nu a dorit să discute cu presa. Mai mult, unii au fost agresivi cu jurnaliștii.

„ Reporter: Este adevărat că ați cerut mită de la șoferi?

Învinuit: Nu mă supăra că o să-ți sară obiectivul! Îți promit!”

„Reporter: Ce vă incriminează procurorii? Vă recunoașteți vina?

Învinuit: Nu!

Reporter: Este adevărat că ați solicitat sau ați primit bani de la șoferi pentru a nu-i documenta pentru încălcarea regulilor de circulație?”

Potrivit învinuirii, din septembrie până în prezent, angajații Direcției de Patrulare Nord ar fi pretins și primit mijloace bănești, în sume ce variau între 200 de lei și 700 de euro, de la persoanele care încălcau regulamentul circulației rutiere pentru a nu le aplica sancțiunile prevăzute de lege.

Reporter: Vă recunoaște vina? Pentru ce ați fost reținut? De ce vă ascundeți? Este adevărat că ați solicitat bani?

Învinuit: Nu vă băgați în fața mea.”

„Reporter: Vă recunoașteți vina?

Învinuit: Fără!”

Investigațiile au pornit de la cazul unui bărbat care, fiind oprit de agenții de circulație, ar fi fost condiționat să achite 600 de euro pentru a nu fi documentat pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Se incriminează articolul 324, aliniatul 4 și 2. La moment, careva declarații nu au făcut. Vina nu și-o recunosc, nu se regăsesc în ordonanța de bănuială și învinuire, atât”, a declarat Dumitru Malesenco, avocat.

„Este o taină, noi nu putem să discutăm acum pe tema aceasta. Merge urmărirea penală. Când va fi finisată, atunci va fi clar cine este vinovat și cine nu”,a spus Dumitru Dulgher, avocat.

„S-a examinat demersul procurorului cu privire la aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv în privința la șase persoane. Instanța le-a considerat motivate pe toate, admițând în privința la șase persoane și aplicând în privința acestora măsura preventivă – arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile”, a conchis Vadim Ilco, procuror în Procuratura mun. Bălți.

Amintim că, marți, oamenii legii au desfășurat 23 de percheziții în automobilele de serviciu și personale ale angajaților INSP, la sediul Serviciului Patrulare Soroca și Florești, precum și  la domiciliile persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor menționate.

În cadrul perchezițiilor la domiciliile bănuiților au fost ridicate mijloace financiare de peste 100 de mii de euro.

Support Ukraine