Ce riscați dacă mașina nu este pregătită pentru circulația în regim de iarnă

Acum 5 ani, 5 luni - 20 Noiembrie 2018, bizlaw
Ce riscați dacă mașina nu este pregătită pentru circulația în regim de iarnă
Iarna a venit, ca de obicei, pe neașteptate, deși în calendar este toamnă, și a pus în dificultate mulți șoferi care nu au trecut la ”încălțările” de iarnă pentru mașini.

În această situație, cei care nu au schimbat roțile pentru sezonul de iarnă, și se avântă să circule pe drumurile publice, se pot alege cu o amendă destul de grasă.

Ce spune Regulamentul circulației rutiere?

În cazul în care pe carosabil a căzut zăpadă, s-a format gheaţă sau polei, iar roţile vehiculului nu corespund prevederilor literei e) subpunctul 5) punctul 122 din Regulament, nu aveți voie să vă aflați în trafic. Prevederile menționate ale Regulamentului interzic circulația autovehiculelor  dacă:

  • roțile autoturismului (cu capacitatea de trecere normală – 4x2 sau ridicată – 4WD), autocamionului la care masa maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg, precum şi roţile remorcilor tractate de aceste autovehicule, nu sunt echipate cu anvelope pe care este marcajul "M + S", "M.S." sau "M & S";
  • de pe axa (axele) de tracţiune a microbuzului, autobuzului şi camionului, la care masa maximă autorizată depăşeşte 3.500 kg, nu sunt echipate cu anvelope pe care este marcajul "M + S";
  • simbolurile iernii ori anvelopele fără marcaj sau simboluri nu au protectorul destinat pentru exploatarea pe timp de iarnă, iar în lipsa acestor anvelope pe pneurile roţilor de tracţiune nu sunt instalate lanţuri antiderapante confecţionate industrial pentru acest scop.

La fel, este interzisă circulația dacă în lipsa pe suprafaţa carosabilului a zăpezii, gheţii sau poleiului roţile vehiculului sunt echipate cu anvelope dotate cu crampoane, excepţie fiind cazurile când se atestă o diferenţă esenţială a condiţiilor meteo pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În acest caz șoferii trebuie să fie atenți pentru că prevederile Codului contravențional spun, la art. 224, că circulaţia pe drumurile naţionale a vehiculelor cu şenile, a vehiculelor echipate cu pneuri utilate cu crampoane, în afara perioadei 1 decembrie – 1 martie, se sancționează cu amendă de la 900 la 1.500 de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1.500 de lei la 6.000 de lei aplicată persoanei juridice.

Ce amendă riscați dacă mașina nu este pregătită de iarnă?

Codul contravențional spune că efectuarea transportului rutier cu un vehicul rutier cu o deficiență gravă ce ţine de de sistemul de frânare, de mecanismul de direcție, de roți/pneuri, de sistemul de suspensie sau de șasiu, care crează un risc imediat pentru siguranța circulației rutiere, fapt constatat în modul corespunzător la o stație de inspecție tehnică, se sancționează cu amendă de la 3.600 de lei la 4.200 de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 12.000 de lei la 13.500 de lei aplicată persoanei juridice.

Support Ukraine