Câți bani achită businessmanii pentru a-și administra online afacerile prin intermediul băncilor moldovenești

Acum 6 ani, 10 luni - 19 Decembrie 2017, MoldNova
Câți bani achită businessmanii pentru a-și administra online afacerile prin intermediul băncilor moldovenești
Băncile de la Chișinău oferă agenților economici diverse oferte pentru a-i atrage pe aceștia ca să-și administreze afacerile online.

Spre exemplu, le oferă tarife mai mici pentru anumite operațiuni. Totuși, tranzacțiile în valută costă le fel de mult, iar businessmanii mai scot din buzunare bani pentru semnătura mobilă, precum și pentru întreținerea lunară a contului deservit.

Cele trei mai bănci oferă servicii de întreținere între 50 de lei și 5 euro pentru contul oamenilor de afaceri care apelează la serviciile online. Astfel, Victoriabank îți spune că abonarea este gratis, însă se plătește pentru fiecare certificat obținut pentru a putea beneficia de anumite servicii online. Astfel, un om de afaceri care vrea doar să vizualizeze soldul și extrasele din cont va achita lunar 100 de lei. Pentru a avea însă posibilitatea și să efectuezi anumite operațiuni prin intermediul conturilor deținute, atunci suma plătită lunar este de 200 de lei. În același timp, reprezentanții băncii te informează că pentru a obține accesul la alte servicii privind anumite operațiuni bancare, poți obține un alt certificat pe care-l achiți lunar cu 50 de lei.

Plăți și transferuri online pentru oameni de afaceri

De asemenea, pentru a nu mai merge la bancă pentru a-ți administra financiar afacerea, se aplică și un comision de întreținere a contului în valoare de 50 de lei. Pentru fiecare ordin de plată online se achită tarife ce variază între 2 și 4,5 lei, însă dacă dorești să faci un transfer pe un cont deținut în altă bancă, comisionul achitat poate ajunge și la 100 de lei. În cazul executării unei plăți urgențe, este perceput un tarif de 20 de lei pentru fiecare document, iar eliberarea actului de decontare pentru virări – 15 lei. Pentru operațiunile în valută sunt stabilite taxe ce variază între 2 euro/dolari până la 5 euro/dolari. În cazul transferurilor în conturile din alte bănci, agentul economic va achita cel puțin 25 euro/dolari și cel mult 250 de euro/dolari. Ceea ce ți se oferă gratis este vizualizarea extraselor din cont pe o perioadă de 15 zile în orice perioadă de la deschiderea contului.

Întreținerea contului – de la 50 de lei la 5 euro

La Moldova-Agroindbank se achită lunar 50 de lei pentru întreținerea contului. Un extras de cont obținut online pentru o perioadă mai mare de 60 de zile este gratuit, însă dacă este eliberat pentru o perioadă mai mare costă 35 de lei. În cazul, dorești să obții același extras de cont fără a apela la internet-banking se achită minimum 50 de lei sau 5 lei pe zi. Comisionul privind un document de plată este de 25 de lei, un certificat privind rulajul contului pentru anul curent costă 60 de lei, iar pentru anii precedenți – 120 de lei, iar fiecare pagină pe care este prezentat extrasul de cont prin SWIFT costă 30 de lei. Certificatul privind deținerea cheii publice are un tarif de 50 de lei.
La rândul său, Moldinconbank aplică un tarif de 5 euro pentru a beneficia de servicii online, menționând că primele trei luni sunt gratuite.

Diferența dintre plata online și cea clasică

În cazul unei bănci mici din Republica Moldova, cu capital străin, cumar fi BCR Chișinău, întreținerea lunară a contului este 50 de lei, transferul online către alți clienți din aceeași bancă este de 2 lei față de cel pe suport de hârtie care costă 10 lei. Totodată, transferul prin internet către clienții altor bănci este de 5 lei față de 15 lei pe suport de hârtie, executarea urgentă în regim online a ordinului de plată are un tarif de 15 lei în timp ce realizarea acestui serviciu în mod clasic costă 50 de lei. De asemenea, banca respectivă oferă un pachet de servicii internet banking pentru cei care au o cifră de afaceri de până la 10 milioane de lei. Prin urmare, aceștia pot beneficia de acoperirea unui număr nelimitat de transferuri în lei către clienții băncii respective, precum și către clienții altor bănci, precum și plata pentru deservirea lunară prin achitarea a unei plăți lunare de 250 de lei. Astfel, un astfel de pachet este convenabil celor care efectuează lunar mai mult de 100 de transferuri.

Cheltuieli suplimentare

În ceea ce ține de tranzacțiile în valută de la o persoană juridică către alta, cheltuielile rămân aceleași. Pe lângă, tariful de bază se adaugă costul SWIFT sau și alte comisioane. Astfel, cheltuielile minime legate de un transfer în valută către o altă persoană juridică efectuate online variază între 35 și 50 de euro sau dolari.
Pe lângă întreținerea lunară, oamenii de afaceri trebui să achiziționeze și semnătura mobilă pentru care trebuie să achite, de exemplu, 60 de lei lunar pentru 600 de tranzacții, iar în cazul în care au nevoie de semnături în plus, achită 0,2 lei. O altă ofertă este de achita 30 de lei pentru 50 de tranzacții valabile pentru o lună, iar în cazul aplicării suplimentare a unei semnături, ar trebui să achite câte 1 leu pentru fiecare. De asemenea, un alt operator propune un tarif de 3 lei per semnătură. Astfel, după mobținerea semnăturii mobile, agentul economic se poate apropia cu toate actele necesare pentru a încheia un cotract în vederea obținerii accesului la serviciile bancare prin intermediul internetului.

Menționăm că persoanele fizice pot să achite facturi sau alte servicii, deschizând un cont de card și achitând lunar pentru întreținere tarife de la 5 la 10 lei.

Support Ukraine