Carburanții continuă să se scumpească. ANRE argumentează majorările

Acum 1 zi, 13 ore - 14 Octombrie 2024, autoexpert
Carburanții continuă să se scumpească. ANRE argumentează majorările
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a observat o creștere moderată a prețurilor la carburanți în ultimele trei săptămâni. În pofida majorărilor semnificative, prețurile oricum rămân sub nivelul mediu înregistrat pe parcursul acestui an.

Evoluția cotațiilor Platts pe bursele internaționale, influențată de tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu și temerile privind o posibilă escaladare a conflictului, a determinat o revenire parțială a prețurilor la carburanți, după ce acestea atinseseră anterior cele mai mici valori din 2024. Totodată, condițiile meteo nefavorabile din SUA și implicațiile asupra aprovizionării contribuie la menținerea acestui trend de scumpire.

În ultimele trei săptămâni, prețul benzinei a crescut cu 0.79 lei/litru, iar cel al motorinei cu 0.58 lei/litru. Cu toate acestea, comparativ cu vârfurile înregistrate în acest an, benzina este în continuare cu 3.36 lei/litru mai ieftină, iar motorina cu 3.42 lei/litru. În prezent, prețurile rămân sub media anuală, stabilită la 24.51 lei/litru pentru benzină și 21.12 lei/litru pentru motorină.

Pentru perioada 12-15 octombrie 2024, ANRE a stabilit noile prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere standard:

  • 23.04 lei/litru pentru benzina COR 95 (+ 11 bani);
  • 19.64 lei/litru pentru motorina standard (+ 09 bani).
Support Ukraine