Au fost introduse noi reguli pentru posesorii mașinilor cu volan pe dreapta. Ce modificări trebuie să opereze

Acum 2 luni, 2 săptămâni - 12 Mai 2024, autoexpert
Au fost introduse noi reguli pentru posesorii mașinilor cu volan pe dreapta. Ce modificări trebuie să opereze
Pe 29 februarie curent, Parlamentul a adoptat un amendament potrivit căruia se va permite circulația mașinilor cu volan amplasat pe dreapta și pe timp de noapte, cu respectarea anumitor cerințe.

Din acel moment, s-a oferit timp Ministerului Afacerilor Interne pentru a adopta amendamentul și pentru crearea acelor condiții necesare spre îndeplinire. 

Update! 

Astăzi, 8 mai, Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței, condițiile datorită cărora mașinile cu volan pe dreapta vor putea circula fără restricții pe teritoriul țării. Astfel, posesorii acestor automobile vor fi nevoiți să intervină cu câteva modificări de ordin tehnic, care le poți vedea în știrea inițială, mai jos.

Știrea inițială:

În acest context, au fost create noi cerințe tehnice, de care sunt eschivate doar automobilele cu volan pe dreapta ce se află în trafic internațional. Acest fapt este prevăzut de un proiect de modificare a Regulamentului circulației rutiere, care urmează a fi expediat Guvernului pentru examinare. 

Modificările includ și condițiile tehnice pentru circulația pe drumurile publice ale Republicii Moldova a vehiculelor care au volanul amplasat pe partea dreaptă, prin echiparea acestora cu:

  • oglinzi speciale, periscopice, care asigură o vizibilitate mai bună în partea stângă;
  • convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina farurilor pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală și/sau automată a modului de direcționare a farurilor.

Odată cu respectarea acestor cerințe, vor fi evitate cazurile de orbire a conducătorilor auto ce se deplasează în întâmpinare din sens opus, pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, precum și asigurarea conducătorului vehiculului la efectuarea manevrelor de depășire a altor participanți la trafic și mărirea câmpului vizual pe partea stângă.

Support Ukraine