Atenție unde parcați. Unele amenzi ar putea ajunge până la 5.000 lei

Acum 2 ani, 9 luni - 8 Februarie 2022, bizlaw
Atenție unde parcați. Unele amenzi ar putea ajunge până la 5.000 lei
Amenzile pentru circulația și parcarea vehiculelor pe terenurile fondului forestier, ariilor naturale protejate, în spațiile verzi din afara drumurilor publice și în locuri interzise ar putea crește de la 300 lei până la 5.000 lei.

Totodată, urmează să fie reglementată răspunderea contravenționale pentru circulația și parcarea ciclomotoarelor și altor mijloace de transport în aceste spații. Modificările legislative au fost înregistrate, recent, în Parlament.

Mai exact, se propune o nouă redacție pentru art. 135 din Codul contravențional, care în prezent stabilește sancțiune sub formă de avertisment sau amendă de la trei la șase unități contravenționale pentru circulaţia şi parcarea vehiculelor pe terenurile fondului forestier şi în spaţiile verzi din afara drumurilor publice şi în locuri interzise.

Noua redacție a articolul prevede că: circulația și parcarea vehiculelor, ciclomotoarelor și a altor mijloace de transport pe terenurile fondului forestier, ariilor naturale protejate și în spațiile verzi din afara drumurilor publice şi în locuri interzise, cu excepția celor de uz de serviciu se sancționează cu amendă de la 80 la 100 unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 150 unități convenționale aplicată persoanei juridice. Astfel, amenzile aplicate persoanelor fizice ar putea crește de la maxim trei sute lei până la cinci mii lei, iar persoanele juridice ar putea fi amendate cu până la 7.500 lei. Contravențiile urmează să fie constate de către organele specializate ale administraţiei publice locale.

Totodată, se propune majorarea amenzilor pentru încălcarea regulilor sanitare în păduri, spaţii verzi, grădini publice, rezervaţii şi ocoale silvice. Dacă în prezent se aplică o sancţiune sub formă de avertisment sau amendă de la șase la 12 unităţi convenţionale, inițitiva legislativă prevede doar amendă de la 80 la 100 unități convenționale aplicată persoanei fizice și amendă de la 120 la 150 unități convenționale aplicată persoanei juridice. O creștere similară se va aplica și pentru încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor în păduri, spaţii verzi, grădini publice, rezervaţii şi ocoale silvice.

La fel, amenda minimă pentru distrugerea sau vătămarea pădurii, spaţiului verde, grădinii publice, rezervaţiei şi ocolului silvic ca urmare a incendierii sau a atitudinii neglijente faţă de foc ar putea majorată de la 42 la 80 de unități contravenționale, în cazul persoanelor fizice, și de la 90 la 120 unități contravenționale în cazul persoanelor cu funcție de răspundere. Amenzile maximă aplicate în aceste cazuri vor rămâne neschimbate: 120 și, respectiv, 150 unități contravenționale. În cazul sancționării persoanelor juridice pentru aceste încălcări, amenzile minime vor crește de la 150 la 200 unități convenționale, iar cele maxime se vor majora cu zece unități convenționale, până la 250.

Support Ukraine