Aprobat de Guvern! Şoferii se vor alege cu un „bonus” dacă vor achita amenzile într-un nou termen

Acum 6 ani - 19 Aprilie 2018, autoblog
Aprobat de Guvern! Şoferii se vor alege cu un „bonus” dacă vor achita amenzile într-un nou termen
Conducătorii auto din Moldova vor avea un nou termen pentru achitarea a jumătate din suma amenzilor pe care le-au primit în urma diverselor încălcări.

Dacă până în prezent acesta era de 72 de ore, în viitorul apropiat va fi de trei zile lucrătoare!

Un proiect de lege cu această modificare a fost aprobat astăzi la şedinţa Guvernului, însă va intra în vigoare doar după ce va fi votat pozitiv şi de Parlament.

Aşadar, întru oferirea unei posibilități obiective de a beneficia de dreptul achitării a jumătate din amenda stabilită, termenul stabilit pentru efectuarea plății urmează a fi majorat de la 72 ore la 3 zile lucrătoare. Or, perioada oferită, urmează a fi sincronizată cu orarul de lucru al instituțiilor responsabile de recepționarea amenzii.

Din articolul 34: la alineatele (22) şi (23), cuvântul „calendaristic" se exclude, iar alineatul (3) va avea următorul cuprins: „(3) Contravenientul este în drept să achite jumătate din amenda stabilită, dacă o plăteşte în cel mult 3 zile lucrătoare de la data aducerii la cunoştinţă a deciziei de aplicare a sancţiunii contravenţionale".

În acest caz se consideră că sancţiunea amenzii este executată integral, cu excepţia cazului în care a fost contestată decizia de aplicare a sancțiunii contravenționale și contravenientul nu și-a retras cererea de contestare a deciziei, emisă asupra cauzei contravenționale, până la cercetarea judecătorească.

În cazul în care făptuitorul nu a respectat condițiile menționate anterior sau cererea i-a fost respinsă, cuantumul amenzii urmează a fi achitat integral.

Drept „bonus" şi ca rezultat al modificării articolului 36 din acelaşi Cod Contravenţional, ținând cont că persoana sancţionată contravenţional este în drept să achite jumătate din amenda stabilită dacă o plăteşte în cel mult 72 de ore din momentul stabilirii ei, considerându-se că sancţiunea amenzii este executată integral, s-a decis introducerea unei noi măsuri de stimulare. În cazul în care amenda se va achita în cele trei zile lucrătoare, dacă sancţiunea prevede şi puncte de penalizare, atunci acestea nu se vor mai aplica!

Includerea acestei măsuri de stimulare va contribui la prevenirea factorilor de corupţie, întrucât deţinătorii permiselor de conducere care au acumulat un număr critic de puncte de penalizare încearcă să omită această sancţiune pe cale ilegală.

Support Ukraine