Amenzi mai mari pentru conducerea vehiculului fără deținerea poliţei de asigurare obligatorie RCA

Acum 7 luni - 28 Iunie 2022, bizlaw
Amenzi mai mari pentru conducerea vehiculului fără deținerea poliţei de asigurare obligatorie RCA
Amenzile pentru conducerea vehiculului fără deținerea poliţei de asigurare obligatorie RCA vor fi majorate semniicativ, iar inspectorii de patrulare vor putea verifica deținerea poliței inclusiv într-un sistem online.

În ședința din 23 iunie, deputații au modificat, în prima lectură, Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule; Codul Contravențional al Republicii Moldova; Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Documentul prevede ajustări legate de modalitatea de încheiere a contractului de asigurare între proprietarul sau utilizatorul vehiculului și asigurătorul de răspundere civilă auto (suport de hârtie, formă de document electronic sau prin utilizarea mijloacelor electronice). Astfel, dacă contractul de asigurare obligatorie RCA va fi încheiat prin mijloace electronice, dar fără utilizarea semnăturii electronice, momentul încheierii contractului se va considera momentul de plată a primei de asigurare.

Proiectul mai prevede obligativitatea asigurătorilor și intermediarilor de a oferi solicitanților asigurării informația privind cuantumul primei de asigurare, precum și a coeficientului bonus-malus, care va fi aplicat.

De asemenea, modificările la Codul contravențional prevăd majorarea amenzii pentru conducerea vehiculului fără deținerea poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă, pe suport de hârtie sau electronic, ori în lipsa datelor accesate din sistemul informational unic aferent asigurării obligatorii de răspundere civilă auto. Amenda va constitui de la 30 la 60 unități convenționale.

Modificările la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prevăd omiterea aplicării măsurilor de precauție privind clienții care solicită eliberarea poliței de asigurare obligatorie RCA pentru prejudicii produse de autovehicule.

Proiectul urmează a fi supus examinării în lectura a doua.

Support Ukraine