Află cum înmatriculezi o mașină în România, în anul 2020! Care sunt pașii și actele necesare

Acum 4 ani, 2 luni - 22 Ianuarie 2020, autoexpert
Află cum înmatriculezi o mașină în România, în anul 2020! Care sunt pașii și actele necesare
Atunci când îți procuri o mașină, fie ea nouă sau second hand, ești obligat să o înmatriculezi. Aceasta procedură, se efectuează în baza datelor de identificare a proprietarului, car ulterior primește un set de plăcuțe de înmatriculare a vehiculului și certificatul de înmatriculare.

Dacă ați achiziționat un automobil la mâna a doua și doriți să-l înmatriculați în Romania, acest lucru se va face în primul rând de la înscrierea datelor noului proprietar în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Totodată, se va menționa încetarea calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Acest lucru se efectuează, la cererea noului proprietar, în termen de maxim 90 de zile de la momentul dobândirii dreptului de proprietate asupra mașinii.

Înmatriculare auto dacă mașina e cumpărată din România sau alt stat al Uniunii Europene

Pentru a înmatricula un vehicul cumpărat din România sau o altă țară din UE, veți avea nevoie de următoarele acte:

  • Cererea de înmatriculare: tipizatul este gratuit şi se poate descărca online sau obţine de la DRPCIV.
  • Fişa de înmatriculare a vehiculului: se poate descărca online. În Bucureşti, aceasta nu se mai solicită nici pentru persoane fizice, nici pentru persoane juridice. În locul acestuia se foloseşte Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport.
  • Cartea de identitate a vehiculului (CIV) – original şi copie.
  • Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar (dacă este cazul) în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate, în original. ITP-ul trebuie să fie în termenul de valabilitate.
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate, în original şi în copie. Trebuie ştampilat de ambele organe fiscale, al vânzătorului şi al cumpărătorului. În cazul maşinilor care au mai fost înmatriculate se completează Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport.
  • Actul de identitate al solicitantului (original şi copie).
  • Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pe numele noului proprietar (copie).
  • Dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare. Se poate plăti pe loc.
  • Plăcuţele cu numărul de înmatriculare vechi.
  • Certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Român (RAR) – numai în cazul unui autoturism adus din străinătate. Costul este de 450 de lei. Într-un articol anterior am descris paşii care trebuie urmaţi pentru obţinerea Certificatului de autenticitate.
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele de tranzit sau dovada că maşina a fost adusă pe platformă (în cazul maşinilor aduse din străinătate).
  • Dovada plăţii TVA pentru maşinile aduse din UE, în cazul în care autoturismul va fi înmatriculat de o firmă neplătitoare de TVA sau de o persoană fizică. Formularul se numeşte ”Certificat privind atestarea plăţii TVA în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport”.
  • Copie după certificatul de înregistrare a societăţii – pentru persoane juridice.
  • Împuternicire/delegaţie – este necesară chiar dacă actele sunt depuse de asociatul unic al societăţii.

Dacă mașina este cumpărată din afara Uniunii Europene

Atunci când mașina este procurată dintr-o țară aflată în afara Uniunii Europene, solicitantul este obligat să facă în plus și dovada efectuării formalităților vamale de import (temporar sau definitiv, după caz). Dovada poate fi adusă în original sau într-o copie legalizată!

În cazul în care proprietarul automobilului nu respectă normele legale privind înmatricularea vehiculelor, pedeapsa poate merge de la amendă până la privare de libertate. Iată care pot fi situațiile și ce condamnări riscă cei care nu respectă legea:

  • neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ori în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei și conținutului celor în vigoare (amendă între 580 și 725 RON);
  • neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului și tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege (amendă între 870 și 1.160 RON);
  • conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată – de exemplu, dacă expiră inspecția tehnică periodică sau dacă se suspendă contractul de asigurare obligatorie (amendă între 1.305 și 2.900 RON).
Support Ukraine