Viscolul din Chişinău, starea drumurilor din ţară şi posturile vamale închise temporar

Acum 6 ani, 1 lună - 1 Martie 2018, autoblog
Viscolul din Chişinău, starea drumurilor din ţară şi posturile vamale închise temporar
De la primele ore ale dimineţii ninsoarea nu a contenit şi mai mult, precipitaţiile s-au transformat într-un viscol care practic a asediat Chişinăul.

Vântul rece şi cu intensificări nu face decât să contribuie la formarea straturilor de zăpadă pe carosabile, dar şi cel mai periculos, să înrăutățească vizibilitatea.

Totuşi, în capitală se anunţă o situaţie stabilă, muncitorii fiind în teritoriu pentru a asigura buna deplasare a pietonilor, iar drumarii se ocupă de străzi pentru ca acestea să nu devină impracticabile, prioritar pe cele pe care este nevoie urgentă. Cel puţin asta anunţă primarul interimar general Silvia Radu.

Pe parcursul zilei, 23 de utilaje ale Regiei „Exdrupo" sunt antrenate la curăţarea străzilor şi împrăştie material antiderapant. Se acţionează pe străzile principale, pe arterele pe care circulă transportul public şi pe căile de acces către suburbii.

De asemenea, Regia locativ-comunală intervine cu 40 de autospeciale şi 400 de muncitori la curăţarea trotuarelor, a staţiilor de aşteptare a transportului public şi teritoriile adiacente blocurilor de locuinţă.

Dacă în Chişinău starea vremii o poate vedea oricine de pe un geam, în afara municipiului situaţia este altă. Ministerul Economiei și Infrastructurii informează că drumurile publice naționale sunt practicabile. Odată cu intensificarea precipitațiilor sub formă de ninsori, care au cuprins raioanele Vulcănești, Comrat, Ceadîr-Lunga, Taraclia, Cahul, Cantemir, Leova, Cimișlia, Hînceşti, Ialoveni, Basarabeasca, Căușeni, Ștefan Vodă, Anenii-Noi, Criuleni, Strășeni, Nisporeni și Orhei, întreprinderile specializate din teritoriu au demarat lucrări de deszăpezire și combatere a lunecușului pe drumurile publice.

Sectoarele de drum ce prezintă un pericol sporit pentru circulația rutieră pe timp de iarnă sunt monitorizate, în comun cu reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al MAI, pentru a se interveni urgent în caz de necesitate.

De asemenea, autocamioanele grele, care nu sunt dotate în conformitate cu prevederile Regulamentului Circulației Rutiere în vigoare, sunt stopate temporar de către INP, pe o perioadă de maxim o oră, și staționate pe acostamente cu scopul de a executa lucrările de deszăpezire în siguranță, dar și pentru a preveni blocarea circulație. O astfel de situație a fost înregistrată pe sectorul de drum R30: Anenii Noi-Căușeni-Ștefan Vodă-frontiera cu Ucraina, localitatea Ciobanovca, și localitatea Troița Nouă.

În prezent, toate camioanele grele, care staționau temporar, au fost tractate de pe sectoarele dificile de circulație, iar ulterior se vor deplasa spre punctul de destinație. Mai nou, INP a anunţat că a fost deschisă circulația rutieră pentru transportul de mare tonaj, în rampă, în localitatea Grigorievca raionul Căușeni și din apropierea sat.Troița raionul Anenii Noi, pe drumul republican R 30: Anenii Noi – Căușeni – Ștefan Vodă.

Până la această oră au fost folosite 79 de utilaje speciale şi 434 de tone de material antiderapant.

Potrivit ultimelor informații operative ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, în contextul condițiilor meteo de afară, echipele de salvatori și pompieri din țară au intervenit în această dimineață, la operațiunile de deblocare a mijloacelor de transport, în două cazuri, în orașul Vulcănești și raionul Căușeni, acolo unde au fost deblocate 4 mașini și un camion, în care se aflau mai multe persoane. Acestea sunt în afara oricărui pericol.

Alte operațiuni ale salvatorilor și pompierilor din țară nu au fost înregistrate, dar echipele sunt pregătite în continuare pentru acordarea ajutorului cetățenilor care vor fi în pericol.

Totodată, Serviciul Vamal a anunţat că postul vamal „Vulcănești" și-a întrerupt temporar activitatea din cauza traseului înzăpezit de pe teritoriul Ucrainei. Persoanele care și-au planificat traversarea frontierei prin acest post vamal, pot opta pentru ale posturi aflate în proximitate, cel mai apropiat fiind postul vamal „Mirnoe".

Restricții de circulație sunt consemnate, începând de astăzi dimineață, și prin postul vamal de tip debarcader „Cosăuți", după ce ieri a fost sistată activitatea postului „Soroca". În ambele cazuri, motivul sistării îl constituie podurile de gheață care nu permit deplasarea bacului peste râul Nistru. În acest context, recomandăm participanților la traficul transfrontalier să opteze pentru postul vamal „Otaci", dislocat în imediata vecinătate.

Pe drumurile naționale sunt amplasate în jurul a 40 camere prin care se asigură monitorizarea și vizualizarea stării drumurilor în timp real. Iată situaţia pe 30 dintre ele de la ora 15:00.

Support Ukraine