A fost turnat pentru că cerea prea mult? Taxa percepută de un funcționar pentru a face acte tractoriștilor

Acum 1 an, 5 luni - 29 Septembrie 2021, autoblog
A fost turnat pentru că cerea prea mult? Taxa percepută de un funcționar pentru a face acte tractoriștilor
În ultima perioadă de timp am tot auzit despre cazuri de corupere şi trafic de influenţă în procesul obținerii unui permis de conducere pentru categoriile A, B, C sau D, însă nimeni nu a spus că pe cale frauduloasă nu se pot face rost de acte ce permit manipularea şi altor categorii de autovehicule.

Ofițerii Direcției generale teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție au descins cu percheziții, în aceasta dimineață, la domiciliul și în biroul de serviciu ale șefului subdiviziunii teritoriale Taraclia a Inspectoratului de Stat pentru Supraveghere tehnica “Intehagro”, pentru probarea unor infracțiuni de corupție. Acțiunile au avut loc în cadrul unui dosar penal, pornit pe corupere pasivă.

Potrivit materialelor anchetei, șeful întreprinderii de stat este bănuit că a pus la cale o schemă de corupție prin care ar fi extorcat şi primit sistematic câte 2.500 de lei de la doritorii de a-și perfecta certificate de tractorist mecanic sau permis de conducere a tractorului de categoriile A și C, fără ca aceștia să susțină examene teoretice și practice. 

Astfel, la percheziții, au fost ridicate mai multe copii ale actelor de școlarizare ale candidaților, cărora li s-au eliberat certificate de tractorist-mecanic, ordinele de plată, pe care bănuitul le achita personal și le atașa la setul de documente, cereri pentru susținerea examenelor, dar și mijloace bănești, proveniența cărora urmează a fi stabilită. 

Șeful “Intehagro” din Taraclia, bănuit în tocmai opt episoade de corupție, a fost reținut pentru 72 ore și plasat în izolatorul de detenție provizorie a Inspectoratului de Poliție Cahul.

Dacă va fi găsit vinovat, funcționarul riscă până la 10 ani de pușcărie, amendă și privarea de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de până la 10 ani. 

Support Ukraine