Trotinetele electrice nu vor mai avea voie pe trotuare. Regulamentul circulației rutiere ar putea fi modificat

Acum 1 an, 1 lună - 14 Decembrie 2021, bizlaw
Trotinetele electrice nu vor mai avea voie pe trotuare. Regulamentul circulației rutiere ar putea fi modificat
Trotinetele și bicicletele electrice, bicicletele vor putea circula doar pe pistele special amenajate (benzile, pistele pentru bicicliști), iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor va fi permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă autovehiculelor este de 50 km/h.

Pe carosabilul drumului deplasarea pe trotineta electrică va fi permisă doar persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

Ministerul Afacerilor Interne a elaborat și prezentat pentru consultări publice proiectul de hotărâre pentru modificarea Regulamentului circulației rutiere.

Potrivit proiectului, trotinetă electrică este considerat vehiculul individual cu o roată, două sau trei roți cu ghidon (sau fără), neprevăzut cu loc șezând pentru conducător, echipat cu un motor electric puterea nominală continuă a căruia nu depășește 500W.

Proiectul mai prevede că, conducătorii de biciclete, trotinete, biciclete și trotinete electrice, ciclomotoare, motocultoare cu remorcă, vehicule cu tracţiune animală și călăreţii trebuie să circule pe drumul public numai într-un singur rând, menținând în timpul deplasării, în raport cu marginea din dreapta a carosabilului, un interval nu mai mare de 1 m. Aceștia trebuie să fie îmbrăcați pe timp de noapte sau  în condiții de vizibilitate redusă în vesta de protecție reflectorizantă sau îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante. Atunci când este amenajată banda rezervată bicicliștilor, delimitată de partea carosabilă prin marcaj rutier și semnalizată cu indicator, conducătorii de biciclete, trotinete, biciclete și trotinete electrice, precum și ciclomotoare vor circula doar pe această bandă. Deplasarea pe banda rezervată bicicliștilor sau pe pista pentru bicicliști trebuie să se efectueze doar pe partea dreaptă a acestora, în sensul de mers. Conducătorilor de biciclete, trotinete, biciclete și trotinete electrice, și ciclomotoare li se interzice să circule pe drumurile publice cu sens unic contra sensului de circulație a autovehiculelor.

Support Ukraine