Legislația fiscală clasifică aceste taxe în câteva categorii:
În funcție de această clasificare se distinge și cuantumul taxelor.
Taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Moldova este stabilită în lei și are următoarele cuantumuri:
Taxa pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în Moldova (vinieta) este stabilită în euro și are următoarele valori:
Taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule a căror masă sau dimensiuni depăşesc limitele admise este stabilită în lei și constituie:
Legislația fiscală prevede și anumite excepții privind taxele rutiere, și anume:
În cazul autovehiculelor înmatriculate în Moldova nu se achită taxe rutiere pentru:
Nu se achită taxe nici pentru:
În cazul autovehiculelor neînmatriculate în Moldova (vinieta) nu se achită taxe rutiere pentru:
Pentru această categorie, nu achită taxe:
Pentru autovehiculele neînmatriculate, care transportă mărfuri periculoase, cota stabilită a taxei se dublează.
Totodată, taxele nu se aplică autovehiculelor înmatriculate în statele cu care Republica Moldova are încheiate acorduri bilaterale sau multilaterale privind transportul rutier fără achitarea taxelor rutiere.
Pentru folosirea drumurilor de către autovehicule a căror masă sau dimensiuni depăşesc limitele admise, cotele stabilite ale taxei se dublează dacă acestea circulă fără autorizaţie specială sau dacă masa totală, sarcina masică pe axă sau dimensiunile lor nu coincid cu cele indicate în autorizaţie.
Aceste categorii de taxe se achită de rezidenţi ai Republicii Moldova care desfăşoară activitate de întreprinzător.
Când se achită taxele rutiere
Taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Moldova se achită:
Taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în Moldova
Vinieta poate fi achitată pentru o perioadă de valabilitate de o zi, 7 zile, 15 zile, 30 de zile, 90 de zile, 180 de zile şi 12 luni (ziua corespunzătoare datei de început a valabilității și următoarele zile).
Perioada de valabilitate a vinietei începe de la ora 00:00 a zilei solicitate de utilizator şi expiră la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa.
Dacă data de început a valabilității este ziua în curs, valabilitatea vinietei începe de la ora eliberării confirmării care atestă plata taxei şi expiră la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa.
Referitor la taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule a căror masă sau dimensiuni depăşesc limitele admise, subiecții prezintă Serviciului Fiscal de Stat, trimestrial, pînă la data de 25 a lunii imediat următoare trimestrului de gestiune în care au fost obţinute actele necesare pentru circulaţia cu depăşirea limitelor admise, darea de seamă privind taxa calculată.