Printre ele au descoperit 23 automobile, înmatriculate în Bulgaria, Lituania, Irlanda, Marea Britanie şi România, care fuseseră introduse temporar în ţară şi nu au mai fost scoase.
Conform legii, asemenea automobile se pot afla în Moldova până al 180 zile în regim normal sau până la 3 ani dacă aparţin unui cetăţean cu reşedinţă şi permis de conducere în ţara în care vehiculul e înmatriculat, după care ele trebuie scoase din ţară. În cazul a 180 zile, e vorba de termenul cumulativ pe parcursul unui an, deci scoaterea şi intrarea în ţară ulterioară nu restartează un nou termen. În această perioadă maşinile nu pot fi încredinţate spre condus decât soţului/soţiei, şi rudelor de gradul 1 pe linie ascendentă sau descendentă, adică părinţi sau copii în raport cu cel care a introdus vehiculul în ţară. Acele maşini nu pot fi vândute, încredinţate prin procură, moştenite, transmise în comodat, subînchiriate, etc.
Acum, cei care au introdus în ţară vehiculele găsite la dezmembrare, vor fi impuşi să achite o amendă cuprinsă între 3.000 şi 4.500 lei pentru depăşirea termenului de aflare în ţară a maşinii, dar cel mai usturător e faptul că vor fi impuşi să achite accizele vamale de import pentru aceste automobile, accize care pot constituie sute de mii de lei, pentru o singură maşină, în funcţie de motor şi anul fabricării, din cauza creşterii graduale a accizelor în funcţie de vârsta maşinii.
Serviciul Vamal aminteşte că dacă proprietarii nu ar da aceste maşini la piese, ci le-ar scoate din ţară chiar şi în formă defectată, ar achita doar amenda pentru depăşirea termenului, nu şi importul. După ce au fost predate la dezmembrări de piese auto sau după ce au fost distruse, intervine obligaţia de achitare a importului.
ştiri asemănătoare