Reguli mai dure pentru șoferi. Cum se va face testarea alcoolscopică

Acum 6 ani - 2 Aprilie 2018, bizlaw
Reguli mai dure pentru șoferi. Cum se va face testarea alcoolscopică
Șoferii autovehiculelor ce transportă pasageri și mărfuri periculoase ar putea fi obligați ca să aibă concentrația vaporilor de alcool în aerul expirat și alcoolemia egală cu zero, în caz contrar să fie sancționați.

Măsura ar urma să se aplice și pentru șoferii începători, în primul an după ce și-au obținut permisul de conducere. Prevederile sunt incluse într-un proiect elaborat de către Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, se propune ca persoanele la care în urma testării alcoolscopice s-a constatat o concentraţie de alcool în aerul expirat mai mult de 0,15mg/l în aerul expirat să fie supuse, în mod obligatoriu, examinării medicale. În prezent, examenul medical se efectuează la solicitare.

Astfel, în noțiunea de testare alcoolscopică se indică expres că poliția va putea stabili doar concentrația de alcool în aerul expirat la persoana testată, fără a stabili însă starea de ebrietate și natura ei. Doar IMSP Dispensarul Republican de Narcologie și alte instituții medico-sanitare publice vor avea dreptul de examinare medicală, pentru a stabili starea de ebrietate și naturii ei.

Prin urmare, în cazul când la o persoană, prin testarea alcoolscopică, este determinată concentrația de alcool în aerul expirat mai mult de 0,15 mg/l, și/sau este suspectată în consum de droguri și de medicamente similare acestora, aceasta este îndreptată și/sau condusă la IMSP Dispensarul Republican de Narcologie sau la instituția medico-sanitară publică abilitată cu dreptul de examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei.

O altă modificare propusă prevede că starea de ebrietate alcoolică cu grad minim este dacă s-a stabilit concentraţia de alcool de la 0,3 g/l până la 0,5 g/l în sânge și de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l în aerul expirat. În prezent, Regulamentul privind modul de testare alcoolscopică şi examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei prevede că trebuie să fie înregistrate unul dintre cei doi indicatori. Prin urmare, la stabilirea gradului de ebrietate vor fi luați în calcul ambii indicatori, atât cel în cazul aerului expirat, cât și a probei de sânge.

Starea de ebrietate cu grad avansat va fi în cazul depășirii concentraţiei de alcool de 0,5 g/l în sânge și mai mult de 0,3 mg/l în aerul expirat.

Dacă persoana nu este de acord cu rezultatul examinării medicale, inclusiv testarea, va fi în drept să conteste pe parcurs la două ore în altă instituție abilitată cu acest drept, prin examinarea medicală, inclusiv testarea și recoltarea obligatorie a probelor biologice. Astfel, se exclude prevederea că persoana va fi însoţită de angajatul Inspectoratului naţional de patrulare al Inspectoratului General al Poliţiei la cea mai apropiată instituţie medicală abilitată.

În cazul apariției divergențelor dintre concluziile angajaților poliției și a instituției medicale, persoana interesată până la soluționarea litigiului în instanță, va fi obligată să soluționeze divergențele apărute prin procedură prealabilă în Comisia de control a examinării medicale pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei din subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Totodată, autorii proiectului propun excluderea prevederilor privind categoriile de persoane ce se supun testării alcoolscopice, la decizia poliţiei sau altei persoane abilitate de a efectua astfel de testare. În condițiile actuale, acestea sunt:

  • conducătorii de vehicule bănuiţi de consum de alcool, consum de droguri şi/sau de alte substanţe ce provoacă ebrietate;
  • persoanele bănuite de consum de alcool, consum de droguri şi/sau de alte substanţe ce provoacă ebrietate, care încalcă ordinea publică şi/sau care manifestă comportament agresiv şi violent;
  • persoanele implicate în accidente în traficul rutier, cu excepţia accidentelor grave soldate cu traumatizarea sau decesul persoanelor.
Support Ukraine