Deși Guvernul și Ministerul Apărării subliniază importanța achiziționării unor noi radare, opoziția pune la îndoială necesitatea și costurile acestora, susținând că protejarea spațiului aerian este o provocare imposibil de realizat pentru Moldova.
Până nu demult, armata moldoveană a dispus de un număr redus de radare vechi, produse în perioada sovietică. În decembrie 2023, Moldova a primit un radar modern francez Ground Master 200, capabil să detecteze ținte la distanțe de până la 250 de kilometri, inclusiv drone. Această achiziție a costat 14 milioane de euro și a fost finanțată din bugetul național. În 2025, Moldova va primi un al doilea radar similar, finanțat parțial din Fondul European pentru Pace.
Un singur radar nou nu reușește să acopere întregul cer
Ministerul Apărării susține că un singur radar nu este suficient pentru a asigura o acoperire completă a cerului. Deși noul radar detectează rachetele și dronele, tehnologia actuală întâmpină dificultăți în detectarea țintelor care zboară la altitudini mici sau folosesc materiale greu de depistat. Astfel, autoritățile spun că radarul trebuie să fie completat cu un sistem de apărare aeriană mai complex, care să includă echipamente de interceptare a țintelor.
ştiri asemănătoare