Primăria Chişinău s-a trezit! Ce intenționează să facă după numărul mare de accidente cu pietoni

Acum 1 an, 2 luni - 12 Ianuarie 2023, autoblog
Primăria Chişinău s-a trezit! Ce intenționează să facă după numărul mare de accidente cu pietoni
Cei de la Primăria Chişinău s-au… trezit! Abia acum, după ce s-au produs o serie de accidente cu implicarea pietonilor, în unele cazuri rezultând în vieţi distruse, municipalitatea s-a gândit cumva să acţioneze mai intensiv, iar comentarii din partea internauţilor, care le-au adus aminte de unele dispoziţii şi planuri care trebuiau deja implementate demult, nu au ezitat să apară.

Direcția Generală Mobilitate Urbană (DGMU) spune că se arată îngrijorată de tendința de creștere a numărului de accidente rutiere cu implicarea pietonilor, înregistrată în ultima perioadă și își propune întreprinderea unui șir de măsuri suplimentare, care să conducă la diminuarea acestui fenomen.

În acest sens, a fost inițiat procesul de evaluare a zonelor cu risc sporit de accidente de pe drumurile municipiului Chișinău, specialiștii DGMU urmând să identifice locațiile unde se poate interveni prin:

  • amenajarea elementelor de protecție;
  • amenajarea limitatoarelor de viteză;
  • construcţia trecerilor de pietoni supraînălțate;
  • amenajarea insulițelor de refugiu;
  • iluminarea și semaforizarea, după caz, a trecerilor pietonale;
  • uniformizarea vitezei de deplasare (50 km/h) pentru toate drumurile din oraș (în prezent pe Viaduct și str. Alecu Russo limita maximă de viteză este de 70km/h).

 Acestea, dar și alte măsuri care vor fi considerate necesare pentru a spori siguranța participanților la trafic și care vor fi consultate cu reprezentații INSP, vor fi înglobate într-un plan de acțiuni, până la sfârșitul lunii curente, după care se va trece la realizarea acestora în termeni proximi.

Cei de la DGMU afirmă că multe dintre aceste acțiuni au fost și sunt realizate în continuare. Astfel, majoritatea trecerilor pietonale sunt iluminate, marcajele înnoite cu regularitate, iar mai multe indicatoare rutiere corespunzătoare sunt înlocuite cu cele cu iluminare LED. La fel, au fost amenajate câteva treceri supraînălțate, iar unele intersecții semaforizate au fost modernizate, inclusiv prin amenajarea parapetelor de protecție, astfel încât să ofere un plus de siguranță pietonilor și șoferilor.

În context, DGMU îndeamnă toți participanții la trafic să manifeste prudență când se află pe drumurile publice – pietonii să se asigure când traversează pe trecerile pietonale, iar șoferii să se conformeze indicatoarelor rutiere și să reducă viteza de deplasare în preajma acestora, inclusiv să o adapteze condițiilor meteorologice.

Support Ukraine