Premieră europeană: Noul SUV plug-in hybrid Mazda CX-60 promite un consum de 1.5 litri

Acum 2 ani, 1 lună - 9 Martie 2022, autoblog
Mazda CX-60
Mazda CX-60
Mazda, după cum a promis, a prezentat în această seară la ora 18:00 (ora Moldovei), modelul dedicat în primul rând pentru Europa (dar va fi disponibil şi în Japonia) – noul CX-60!

Este primul model plug-in hybrid de serie al mărcii, dar şi cel mai puternic automobil Mazda stradal din istorie. Un adevărat flagship!

Caracteristici cheie:

  • Numit drept cel mai important model pe care l-a introdus într-o perioadă de peste un deceniu, noul flagship Mazda reprezintă tot ceea ce compania a construit în ADN-ul său în ultimii 100 de ani, de la designul exterior și interior remarcabil la cea mai bună măiestrie japoneză, până la cele mai recente inovații în tehnologiile centrate pe om și un sistem de propulsie de clasă mondială.
  • Noul stil frumos și dinamic al Mazda CX-60 PHEV transmite inteligența și eleganța celor mai recente evoluții în designul Kodo – conceptul japonez Ma, care reprezintă frumusețea calmă și demnă a spațiului gol – țesută în duritatea arhitecturii SUV-urilor cu motor frontal şi tracțiune spate.
  • Unic pentru Mazda și adânc înrădăcinat în patrimoniul japonez, designul interior elegant, de calitate premium, introduce în continuare ideile Kaichou – un concept care amestecă diferite materiale și texturi, cum ar fi lemnul de arțar, pielea Nappa, textilele japoneze lucrate în mod unic și detaliile cromate și Musubu – arta legării care a fost sursa de inspirație pentru o cusătură specială detaliată a panoului de bord.
  • Tratamentul ornamentelor din lemn de arțar reflectă estetica japoneză Hacho – echilibru asimetric sau denivelări intenționate. Modelele și firele diverse ale țesăturilor răspund sensibil la schimbările de lumină, iar o tehnică japoneză de cusături numită Kakenui creează cusături „agățate” cu spații între țesăturile ornamentelor, dezvăluind o privire asupra materialului de dedesubt.
  • Tehnologiile centrate pe om au fost regândite și rafinate pentru a perfecționa experiența de conducere Jinba-Ittai și, mai mult ca niciodată, pentru a satisface nevoile individuale ale șoferului.
  •   Sistemul de ultimă generație Mazda Driver Personalisation System va recunoaște ocupantul scaunului șoferului și va regla automat împrejurimile – poziția scaunului, volanul, oglinzile, head-up display-ul, chiar și setările de sunet și climatizare – pentru a se potrivi fizicului, precum și preferințelor personale (peste 250 de setări poate reţine).
  • Ghidul automat al poziției de conducere utilizează o cameră pentru a detecta poziția ochilor șoferului și datele în ceea ce privește înălțimea șoferului pentru a estima fizicul acestuia, apoi ajustează automat scaunul, volanul, head-up display-ul și oglinzile ușilor pentru a se potrivi cu poziția ochilor șoferului.
  • Măsoară CX-60: 4.745 x 1.890 mm x 1.680 mm x 2.870 mm (pentru comparaţie actualul CX-5 are 4.550 x 1.842 x 1.680 x 2.698 mm). Pasagerii de pe locurile din faţă au 1.504 mm de spațiu în zona umerilor (cu 44 mm mai mult decât CX-5), iar cei de pe locurile din spate 1.441 mm (cu 50 mm mai mult decât CX-5). Capacitatea portbagajului variază între 570 şi 1.726 de litri. Raza de întoarcere declarată este de doar 5.4 metri.
  • Modelul se remarcă printr-o faţă profund sculptată și o siluetă spate lungă. Nasul trunchiat creează o formă puternică și dinamică. Noua grilă frontală are un aspect mai înalt, iar blocurile optice au un aranjament vertical al componentelor interioare şi o semnătură luminoasă în formă de L, în timp ce luminile de zi sunt integrate cu grila.
    Noua culoare a caroseriei – Rhodium White – se datorează unei vopsele delicat reflectorizante, creată special pentru a-i evidenția frumusețea în lumină şi umbră. În total vor fi disponibile opt culori. Oferta de jante din aliaj de aluminiu variază între 18-20 inci.
  • Portbagajul poate fi acţionat electric şi include o sursă de alimentare 12V DC. Opţional pentru modelul e-Skyactiv PHEV cu un kit de reparaţie a penelor de cauciuc este o sursă AC de 1.500 W.
  • Panoul de bord lat se remarcă prin linii continue care trec prin deflectoarele de aer laterale, integrate vizual cu ornamentele ușilor, ceea ce face ca interiorul să fie mai spaţios. Este posibilă reglarea înălțimii scaunului şoferului fără schimbarea posturii sale, iar volanul se poate regla 45 mm pe înălţime și 70 mm pe adâncime. Monitorul central şi cel din spatele volanului măsoară 12.3 inci.
  • Un confort sporit și sprijin fizic este oferit de o cotieră centrală cu 230 mm mai lungă și cu 37 mm mai lată decât cea a lui CX-5. Butonul Commander Control a fost mutat înainte cu 132 mm și ridicat la 82 mm pentru a permite funcționarea acestuia cu brațul utilizatorului sprijinit confortabil pe cotiera centrală. Atât mânerele ușilor din față, cât și cotierele au fost concepute pentru a oferi o aderență și un sprijin sporit. Cotierele ușilor sunt acum așezate la aceeași înălțime cu cotiera centrală pentru simetrie ergonomică și confort maxim al ocupanților. Volanul şi scaunul şoferului se mişcă la intrarea şi ieşirea sa.
  • Se mai laudă cu: Android Auto şi Apple CarPlay, ambele wireless; sistem Mazda Harmonic Acoustics – tehnologie de eliminare a zgomotelor incluse în surse audio digitale, cum ar fi CD-uri – o premieră pe un automobil; sistem audio Bose cu 12 difuzoare, tehnologie de procesare a semnalului SoundStage, BassMatch, Centrepoint 2 Surround şi Audio Pilot 2 Noise Compensation.
  • În total vor fi disponibile patru nivele de echipare: de bază Prime-line, mijlociu Exclusive-line şi cele de top Takumi (maşina albă) şi Homura (maşina roşie din galeria foto).

  • Toate au standard scaune electrice reglabile în şase poziţii, sistem de aer condiționat pe două zone, un ecran tactil central de 12.3 inci, radio DAB cu opt difuzoare, Bluetooth, Wireless Apple CarPlay și Android Auto, navigaţie prin satelit și cruise control.
  • Echipările mijlocii şi de top pot fi completate cu dotări opţionale în cadrul a pachetelor: Driver Assistance, Convenience & Sound, Panoramic sunroof (acoperiş panoramic 1.060 x 995 mm) şi Comfort.
  • Scaunele frontale pot fi maximum ventilate, fără opţiunea de masaj.
  • Mazda mai scoate în evidenţă că este o maşină bine izolată fonic.
  • Noua arhitectură modulară Skyactiv Multi-Solution oferă numeroase soluţii modernizate care oferă o dinamică excelentă a condusului. Adoptând abordarea centrată pe om a Mazda, acestea includ o rigiditate a caroseriei care va permite şoferilor să simtă răspunsul vehiculului fără întârzieri, scaune care facilitează și mai mult menținerea echilibrului de către fiecare ocupant în timpul deplasării, o suspensia care stabilizează postura vehiculului în timpul conducerii și un sistem unic de control al posturii vehiculului Mazda – Kinematic Posture Control (KPC).Configuraţia suspensiei este cu dublu-braţ pe puntea din faţă şi multi-link pe cea din spate.
  • Servodirecţia este electrică cu două pinioane.
  • Tehnologia KPC stabilizează postura vehiculului în viraje, frânând roata din spate interioară pentru a atenua ruliul și a trage caroseria mașinii în jos.
  • Despre careva amortizoare adaptive opţionale nu se anunţă, însă compania a lucrat foarte mult la oferta de bază pentru ca maşina să oferă un confort sporit.
  • Poziționarea bateriei de înaltă tensiune între punți și cât mai jos posibil în interiorul caroseriei oferă noii Mazda CX-60 PHEV un centru de greutate deosebit de scăzut. Acest lucru, combinat cu un sistem permanent de tracțiune integrală, care încorporează transferul cuplului între punți printr-un arbore, oferă mașinii caracteristici superioare de manevrabilitate la egalitate cu cele mai bune din segmentul premium.
  • Mazda CX-60 introduce unitatea de propulsie e-Skyactiv PHEV: combină un Skyactiv-G de 2.5 litri (192 CP/261 Nm), un benzinar cu injecție directă şi cu patru cilindri, cu un motor electric (100 kW/136 CP/250 Nm), o transmisie automată cu opt trepte complet nouă și o baterie litiu-ion de mare capacitate de 17.8 kWh (355V, se poate încărca complet de la o sursă AC în patru ore).Această combinație oferă o putere totală a sistemului de 327.6 CP și un cuplu abundent de 500 Nm, ceea ce îl face cea mai puternică mașină stradală produsă vreodată de Mazda. Mazda CX-60 PHEV oferă performanțe extrem de impresionante, reieşind din dimensiunile sale şi greutatea de două tone, accelerând de la 0-100 km/h în doar 5.8 secunde. Viteza maximă e limitată la 200 km/h.
  • Totodată, noua Mazda PHEV impresionează şi cu un consum de combustibil mixt în ciclu WLTP – doar 1.5 l/100 km – în timp ce emisiile combinate de CO2 în ciclu WLTP sunt de doar 33g/km.
    Autonomia electrică se poate ridica până la 63 km combinat sau până la 68 km în oraş, iar viteza maximă în acest mod este limitată la 100 km/h.
  • Alternativ, vor fi disponibile alte două motoare, de nouă generaţie, cu şase cilindri: benzinar e-Skyactiv X de 3.0 litri și un diesel e-Skyactiv-D de 3.3 litri în două opţiuni de putere. Toate vor avea sistem mild hybrid de 48V de la Mazda – M Hybrid Boost – în combinaţie cu noua cutie de viteze cu opt trepte şi i-Activ AWD (ori cu tracţiune spate doar).
    Tehnologia Mazda Intelligent Drive Select (Mi-Drive) va propune patru moduri de conducere (plus modul EV pentru unitatea PHEV). Propulsoarele MHEV vor adopta şi un sistem de coordonare a frânelor cu frecare regenerativă.
  • Noua Mazda CX-60 PHEV dispune şi de o gamă completă de tehnologii avansate de siguranță în cadrul suitei i-Activsense. Compania prognozează deja acum un rating maxim la testele Euro NCAP. Printre sistemele care fac parte din suită se numără: See-Through View – o nouă generație de monitor vizual la 360 de grade; Turn Across Traffic Assist; SBS-R pedestrian detection; Emergency Lane Keeping; i-Adaptive Cruise Control (i-ACC) şi BSM Vehicle Exit Warning.
  • Capacitatea de tractare îi este de 2.500 kg.
  • Vânzările modelului vor începe în această vară. Prețul de start al versiunii hibride în Germania este de 47.000 de euro.

Odată cu lansarea lui CX-60 PHEV, Mazda face un pas important către ambiția sa de a fi pe deplin neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. În următorii ani, Mazda va continua să dezvolte electrificarea într-o gamă largă de produse noi. Modelul Mazda MX-30 REV va combina un motor electric cu un generator pe bază de motor rotativ pentru a oferi o autonomie electrică nelimitată. Și în 2023 compania va lansa un nou model care este mai mare decât CX-60 și are trei rânduri de scaune – CX-80.

În total, Mazda va lansa cinci noi produse electrificate în următorii trei ani, toate care prezintă arhitectura Skyactiv Multi-Solution. După 2025, compania va lansa noua platformă Skyactiv EV Scalable Architecture – tehnologie unică care-i va permite să construiască eficient mașini electrice de toate dimensiunile folosind o platformă comună.

Support Ukraine