Precizările Guvernului privind reducerea termenului de ședere a mașinilor cu numere străine

Acum 1 an, 3 luni - 19 Ianuarie 2023, radiomoldova
Precizările Guvernului privind reducerea termenului de ședere a mașinilor cu numere străine
Conducătorii mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare străine nu achită, de regulă, costul integral al vinietei pentru toată perioada de aflare a mijlocului de transport în Republica Moldova, generând pierderi în bugetul de stat.

Această precizare este un răspuns la solicitarea reporterului Radio Moldova după ce duminica trecută mai mulți șoferi au protestat la Chișinău și Vama Sculeni fiind nemulțumiți de reducerea termenului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova al automobilelor cu numere de înmatriculare străine.

Conform Inspectoratului General al Poliției și Serviciului Vamal, se atestă o utilizare majoră a vinietei pentru o perioadă de 7 zile care costă 4 euro, iar vinieta pentru o perioadă de peste 180 de zile care are o valoare 180 de euro este utilizată foarte puțin în raport cu numărul de mijloace de transport, care s-au aflat pe teritoriul țării mai mult de 180 de zile. Acest fapt generează pierderi financiare în bugetul de stat.

Serviciul de comunicare al Guvernului a declarat pentru Radio Moldova că este necesară racordarea legislației naționale la standardele Uniunii Europene și respectarea prevederilor tratatelor internaționale, la care țara noastră face parte după ce Republica Moldova a devenit țară candidată pentru aderare în Uniunea Europeană.

Potrivit Sistemelor Informaționale ale Serviciului Vamal, cca 169 000 de mijloace de transport cu numere de înmatriculare străine au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova în perioada anilor 2010 - 2021 și nu au fost scoase în termenul legal de 180 de zile, prevăzut pentru cetățenii Republicii Moldova, sau de 3 ani - termenul limită de aflare a mijlocului de transport străin introdus pe teritoriul țării de cetățenii altor state.

Amintim că mai mulți șoferi au organizat săptămâna trecută proteste la Chișinău și la Vama Sculeni împotriva noilor prevederi legislative prin care a fost redus termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova al automobilelor cu numere de înmatriculare străine.

Precizăm că anul trecut automobilele înmatriculate în străinătate se puteau afla pe teritoriul Republicii Moldova până la trei ani, în anul curent acestea se pot afla doar 180 de zile.

Support Ukraine