O situaţie discutabilă, cu doi poliţiştii pietoni, cărora nu li se acordă prioritate pe zebră, a fost surprinsă în Chişinău

Acum 8 luni, 3 săptămâni - 10 August 2023, Piata Auto
O situaţie discutabilă, cu doi poliţiştii pietoni, cărora nu li se acordă prioritate pe zebră, a fost surprinsă în Chişinău
Atunci când poliţiştii sunt în rol de pietoni pe zebră, iar acestor nu li se acordă prioritate, situaţia poate avea un deznodământ imediat, aceştia ridicând bastonul şi oprind şoferul pentru a-l amenda.

Dar o situaţie surprinsă ieri în Chişinău lasă totuşi loc de discuţii, dacă poliţiştii aveau dreptatea absolută de partea lor sau nu.

Totul s-a întâmplat la o trecere de pietoni de lângă intersecţia cu sens giratoriu de la Calea Orheiului. Poliţiştii mergeau iniţial de-a lungul drumului, pe margine, şi apoi au întors spre zebră şi au început a traversa. Au făcut-o când şoferul de VW mai avea vreo 5-7 metri până la trecere şi, în mod ideal, acesta ar fi trebuit să reduce viteza în avans şi să oprească la trecere când a văzut intenţia pietonilor că traversează, indiferent dacă aceştia sunt poliţişti sau nu. În situaţia surprinsă ieri, însă, şoferul nu a oprit să le acorde prioritate acestor pietoni poliţişti, iar aceştia l-au somat să oprească imediat după asta. Conform noilor modificări la codul contravenţional, prima asemenea încălcare în timp de 12 luni se sancţionează cu amendă mult mai mare şi 5 puncte de penalizare, iar la a doua încălcare, şoferul rămâne imediat cu permisul suspendat.

Elementul care devine discutabil aici e dacă intenţia de traversare a poliţiştilor pietoni a putut fi intuită şi înţeleasă din timp, or, aceştia mergeau iniţial de-a lungul drumului şi n-au venit de pe un trotuar spre trecere. De asemenea, aceştia nu au oprit cumva înainte de traversare, ca să se asigure că intenţia lor le e clară şoferilor. În regulamentul circulaţiei rutiere din Moldova pietonii nu sunt obligaţi să facă asta, dar recomandări civilizate de siguranţă, precum cele reamintite de Volvo Trucks de curând, recomandă ca pietonii să oprească cel puţin scurt, să privească şoferul asigurându-se că intenţia le e înţeleasă, şi abia apoi să traverseze. În cazul de ieri, însă, mersul la pas de-a lungul drumului a trecut subit în traversare.

Support Ukraine