Purtătorul de cuvânt al formaţiunii a menţionat despre probabilitatea retragerii permiselor de conducere obţinute ilegal sau cu abateri de către cetăţenii moldoveni.
O astfel de „avertizare" vine la doar o săptămână după ce liderul PD Vlad Plahotniuc a anunţat că şoferilor care consumă alcool şi fac accidente după asta li se va verifica „istoricul" sau mai bine zis modul în care le-a fost eliberat permisul de conducere.
Drept motiv invocat al unei astfel de inițiative ar fi faptul, inclusiv că mulţi tineri se laudă pe reţele de socializare că nu au făcut şcoală auto pentru a obţine documentul:
„Tot mai multe informații apar referitor la procedura prin care sunt eliberate permisele de conducere, felul în care sunt susținute acele examene. Tinerii se laudă că nu au trecut nici prin școli respective de șoferie pentru a obţine acest act. Este o temă sensibilă, vizată inclusiv din străinătate, fiindcă cunoașteți foarte bine că avem un număr mare de cetățeni ai RM care sunt stabiliți în statele membre ale UE; sunt cei care călătoresc cu aceste permise de conducere și atunci siguranța în contextul dat este foarte importantă", a spus purtătorul de cuvânt al PD.
Drept urmare vor fi înaintate două inițiative legislative. Cu ajutorul primei se vor elimina lacunele ce pot apărea în sistem.
„Prima iniţiativă legislativă pe care o vom înainta vizează retragerea permiselor de conducere pentru cei care le-au dobândit într-o formă frauduloasă. Președintele Partidului Democrat a spus că va solicita MAI să vină cu o analiză atentă și fără abuzuri ca să vedem care este situația și de ce s-a ajuns la aceste criterii", a adăugat Vitalie Gămurari.
A doua iniţiativă va duce la simplificarea procedurilor de acumulare a actelor necesare pentru eliberarea permiselor de conducere.
„Este vorba de utilizarea posibilităților informaționale care le are Guvernul. Spre exemplu să nu fie prezentate copiile buletinelor de identitate sau a altor documente care sunt solicitate la eliberarea permisului de conducere, în contextul în care toate datele necesare pot fi luate din sisteme informaţionale", a mai declarat Gămurari.
Pe lângă aceste iniţiative legislative s-ar putea apela şi la unele modificări în programul de examinare, în proba teoretică şi practică, pentru a combate acest fenomen. Detalii despre ce anume se va schimba nu au fost oferite deocamdată.
Referitor la iniţiativa de retragere a permiselor de conducere obţinute ilegal, acest lucru se va putea face doar după ce va fi votată pozitiv o lege în acest sens în Parlament. Când se va întâmpla acest lucru de asemenea nu se cunoaşte.
ştiri asemănătoare