Mașinile parcate la întâmplare pe străzile Chișinăului ajung la o parcare din Trușeni. Cheltuielile suportate de proprietari sunt enorme

Acum 1 an, 1 lună - 7 Martie 2023, moldova1.md
Mașinile parcate la întâmplare pe străzile Chișinăului ajung la o parcare din Trușeni. Cheltuielile suportate de proprietari sunt enorme
Patru mii de șoferi din toată țara au fost amendați, de la începutul anului în curs, pentru că și-au parcat mașinile în locuri neautorizate.

Autoturismele lăsate la întâmplare, în capitală, sunt ridicate și transportate la o parcare privată din comuna Trușeni, iar în funcție de durata care se află acolo, șoferii pot achita sute și chiar mii de lei. Potrivit datelor serviciului unic 112, de cele mai multe ori, apelurile despre mașinile parcate neregulamentar vin din partea cetățenilor, iar în 2022 au fost înregistrate peste 13 mii de astfel de urgențe.

Este aproape imposibil să găsești un loc de parcare, în orele de vârf, în centrul capitalei. De aceea, pe strada Titu Maiorescu, șoferii parchează mașinile chiar pe trotuar.

„- Nu sunt locuri de parcare. - Cât ați căutat un loc de parcare? - Undeva vreo jumătate de oră de la bulevardul Ștefan cel Mare până aici. - Oamenii nu pot traversa pe aici. - Iată imediat o luăm de aici.”;

Am căutat foarte mult și am avut necesitatea în piață, dar am parcat aici.”;

Nu este chiar pe trotuar, noi am lăsat loc.”

Mașinile parcate la întâmplare sunt ridicate de oamenii legii și duse la o parcare privată din comuna Trușeni. Managerul parcări spune că 80 la sută dintre acestea sunt evacuate, deoarece conducătorul auto nu avea permis, se afla în stare de ebrietate sau autoturismul avea defecțiuni. Tot aici sunt aduse și vehiculele implicate în accidente rutiere.

Plata pentru mijlocul de transport, transportare, îmbarcare și debarcare este 790 de lei. 12 lei ora, 9 lei jumătate de oră și după a șasea zi este 250 de lei, în cazul în care nu a fost ridicat mijlocul de transport”, spune managerul parcării, Ion Crețu.

La această parcare, în fiecare zi, sunt aduse aproape 15 mașini. Doar pentru o parcare neregulamentară șoferii trebuie să scoată din buzunar până la 1500 de lei. Proprietarii sunt obligați să plătească o amendă, taxa pentru parcare, precum și serviciile de evacuare auto. Mai nou, Parlamentul a adoptat o lege, care permite și administrației publice locale să sancționeze șoferii care parchează neregulamentar.

Noi suntem conștienți că problema locurilor de parcare este una stringentă în municipiu Chișinău, dar și în alte localități. Dar nu putem să admitem situații când unitățile de transport blochează circulația sau creează impedimente altor participanți la trafic”, spune șeful Secției evidență și analiză accidente rutiere a Direcției poliție de patrulare a INSP, Pavel Apostol.

Potrivit oamenilor legii, în Republica Moldova, în anul 2022, au fost întocmite peste 20 de mii de procese verbale, după ce șoferii au parcat neregulamentar.

Support Ukraine