Forţele ucrainene au folosit componentele unei Toyota Mirai pentru a crea o bombă cu hidrogen şi au folosit-o în apărarea ţării lor

Acum 3 luni - 15 August 2024, Piata Auto
Forţele ucrainene au folosit componentele unei Toyota Mirai pentru a crea o bombă cu hidrogen şi au folosit-o în apărarea ţării lor
Ceea ce se întâmplă în Ucraina din februarie 2022 încoace a demonstrat că de multe ori inventivitatea poate salva cele mai dificile situaţii de apărare.

Acum forţele ucrainene au putut folosi componentele unei Toyota Mirai pentru a crea cea mai mică bombă de hidrogen din lume şi au folosit-o în apărarea ţării lor.

Conform informaţiilor comunicate până în acest moment, soluţia a fost folosită la sfârşitul lunii iulie în apărarea oraşului Vovchansk. Trupele ruseşte au încercat un atac nereuşit în sudul oraşului şi au fost respinse, iar apoi s-au retras pe teritoriul unei uzine mai spre nordul oraşului. Ucrainenii nu aveau forţă umană suficientă pentru a-i înconjura şi a lansa un atac direct, aşa că au apelat la inventivitate, gândindu-se să folosească ceea ce era disponibil dintr-un exemplar Toyota Mirai, care nu mai putea fi reparat.

Aceştia au folosit unul din rezervoarele cu hidrogen de pe Mirai, şi i-au alipit plastidă în jur, creând astfel cea mai mică bombă cu hidrogen din lume. Din câte se pare, e vorba de un Mirai de generaţie precedentă, produs prin anii 2015-2016, judecând după volumul mare al rezervorului, întrucât generaţia actuală are rezervoare mai mici, dar mai multe la număr.

Aici trebuie să remarcăm că nu e vorba de vreo bombă cu reacţie nucleară, pentru că şi în acel domeniu uneori se aplică termenul de bombă de hidrogen. Aici e vorba doar de folosirea energiei înmagazinate în hidrogen pentru declanşarea unei combustii instantanee puternice.

În asemenea cazuri, informaţiile exacte furnizare sunt limitate, dar se pare că ucrainenii au folosit şi o parte din instalaţie cu pile de combustie de pe Mirai, pentru a asigura şi deplasarea unui vehicul improvizat pe care l-au construit pentru a transporta bomba spre teritoriul uzinei. Aparent greutatea totală de plastidă şi hidrogen era de circa 200 kg, cea ce sugerează o un potenţial energetic imens.

Vehiculul cu bomba de hidrogen, creat din componentele lui Toyota Mirai, a ajuns la destinaţie, ghidat de imagini din drone şi a detonat în locul în care se planifica. Forţa exploziei a fost atât de mare, încât a creat un soi de ciupercă mai mică, dar similară ca formă, tipică exploziilor nuclear. Însă trebuie să reiterăm că în acest caz nu a avut loc o reacţie de fisiune nucleară.

Toyota Mirai are câteva rezervoare de hidrogen, structura rezervoarelor fiind făcută să reziste unei presiuni imense. Tocmai de asta, în acest caz a fost nevoie de plastidă pentru a deteriora pereţii rezervorului şi a declanşa explozia, iar combinaţia celor două substanţe şi a oxigenului a fost cea care a asigurat forţa finală mare a exploziei.

Pe platforma X, fostul Twitter, există şi un video publicat de forţele ucrainene cu această soluţie improvizată şi efectul ei.

Support Ukraine