Deputații responsabilizează executorii judecătorești și îi obligă să ridice mijloacele de transport declarate în căutare, timp de trei zile

27 Octombrie 2018 - bizlaw

Deputații responsabilizează executorii judecătorești și îi obligă să ridice mijloacele de transport declarate în căutare, timp de trei zile

Executorii judecătorești vor fi obligați să ridice mijloacele de transport declarate în căutare, în termen de trei zile lucrătoare, din momentul comunicării reţinerii de către organele afacerilor interne.

Parlamentul a votat astăzi, în lectură finală, modificări la Codul de executare și Legea privind executorii judecătorești. În prezent, acest termen este unul incert.

Potrivit documentului, mijloacele de transport sunt declarate în căutare de executorul judecătoresc prin emiterea unei încheieri, în baza căreia posesorul mijlocului de transport  poate fi înlăturat de la conducere de către colaboratorii organului afacerilor interne, iar acesta poate fi reţinut pe un termen de până la trei zile lucrătoare. La expirarea celor trei zile, mijlocul auto va fi restituit proprietarului sau posesorului legal.

Inițiativa legislativă a fost argumentată prin faptul că mijloacele de transport reţinute la solicitarea executorilor judecătoreşti, conform normelor în vigoare, staţionează perioade îndelungate, fără a fi întreprinse acțiuni în privinţa lor. Această situație implica cheltuieli suplimentare pentru autorități.

În lipsa termenului de reținere exact, prevăzut de noile modificări, executorii ignorau solicitările autorităților de a ridica cât mai curând autovehiculele reținute, bazându-se pe prevederea legală care stabilea reținerea până la predare, care este un termen incert.

Noile modificări mai prevăd că executorul judecătoresc va avea dreptul să solicite şi să primească gratuit, pe suport de hârtie şi în regim on-line, din partea autorităţilor, informaţii relevante pentru procedura de executare, doar dacă nu deține acces la sistemul informațional care conține aceste date. Această condiție nu a existat anterior.

Autorii inițiativei au declarat că scopul acesteia este de a responsabiliza executorii.

Adauga anunt nou