Construcţia fabricii BYD din Brazilia a fost suspendată forţat temporar, după ce autorităţile au descoperit 163 de muncitori chinezi lucrând în condiţii similare robiei

Acum 1 lună - 29 Decembrie 2024, Piata Auto
Construcţia fabricii BYD din Brazilia a fost suspendată forţat temporar, după ce autorităţile au descoperit 163 de muncitori chinezi lucrând în condiţii similare robiei
Autorităţile din Brazilia au dispus suspendarea temporară a construcţiei fabricii BYD din Brazilia la 23 decembrie 2024, după ce au descoperit în cadrul unui control 163 de muncitori chinezi lucrând în condiţii care au fost descrise ca fiind similare robiei, conform unui comunicat al Ministerului Muncii din Brazilia.

Producătorul chinez BYD are o fabrică operaţională în Brazilia, în Campinas, regiunea Sao Paolo, şi mai construieşte una în oraşul Camacari, din regiunea Salvador. Ministerul Muncii din Brazilia a făcut câteva inspecţii la locul amplasării noii fabrici şi a descoperit cei 163 de muncitori la construcţia fabricii.

Muncitorii erau originari din China şi munceau la construcţia fabricii un număr maxim posibil de ore, iar apoi erau dispersaţi în 4 edificii unde dormeau. În acele edificii, aceştia avea încăperi cu un număr mare de paturi metalice, care nu aveau nici măcar saltele pe ele.

Autorităţile braziliene spun că fiecare muncitor avea un singur dulap fără ca acesta să aibă măcar o cheie de a-şi încuia lucrurile personale, împreună cu mâncarea, iar condiţiile sanitare erau degradante, cu o singură baie disponibilă la fiecare 31 de oameni. Oamenii erau treziţi în fiecare zi la ora 4 dimineaţă, pentru ca la 5:30 să poată deja începe munca la şantier.

Într-un alt edificiu existau saltele de 3 cm grosime, însă băile reprezentau simple găuri fără condiţii minime de civilizaţie. Muncitorii erau nevoiţi tot acolo să-şi spele şi hainele. Mâncarea servită era amplasată direct pe podea după ce era gătită, şi fiecare muncitor o lua direct din acele vase.

Nici la şantierul de construcţie a fabricii BYD condiţiile nu erau mai bune. La 600 muncitori de pe şantier, existau 8 toalete, toate într-o stare deplorabilă, fără a avea măcar hârtie igienică. Muncitorii nu aveau protecţie solară, mulţi suferiseră arsuri de la soarele intens.

Din cauza lipsei cronice de somn, un muncitor suferise un accident de muncă acum câteva luni, fiind rănit grav la un ochi. Acesta a solicitat ajutor medical, însă a primit doar unul superficial, fără o asistenţă profesionistă a unui oftalmolog, fapt care a dus la agravarea consecinţelor pe termen lung pentru acel muncitor. Mai mult ca atât, ancheta a relevat că acesta a muncit fără pauze de odihnă timp de 25 de zile consecutiv înainte de acel accident, dormind doar câteva ore în acele edificii, după care revenea la şantier.

Cei de la BYD au anunţat că toţi aceşti muncitori erau angajaţi de o altă companie chineză, de fapt, Jinjiang, care furniza servicii de construcţii pentru BYD. Autorităţile braziliene au mai descoperit că tuturor muncitorilor li se ceruse o plată de garanţie, sub formă de depozit, li se reţinuseră paşapoartele, iar 60% din salariu nu le era plătit, sub pretextul că le e reţinut, pentru a le fi eliberat la finalul contractului. Li se plătea doar 40% din salariu, şi acea parte în valută chinezească. Iar în cazul terminării înainte de termen a contractului, aveau clauze abuzive prin are trebuiau să li se reţină costuri uriaşe pentru mâncarea consumată în perioada când munceau. În acelaşi contract, muncitorii se obligau să-şi plătească singuri biletele înapoi spre China şi să ramburseze din salariu costurile biletului iniţial din China spre Brazilia.

Brazilienii dau şi exemplul că, dacă un muncitor se concedia după 6 luni, spre exemplu, el n-ar fi primit niciun ban, pentru că tot salariul său calculat ar fi reţinut pentru depozite, costuri de bilete şi mâncare.

Autorităţile au dispus încetarea contractelor de muncă şi suspendarea construcţiei fabricii. În privinţa companiilor vizate urmează a fi luate decizii drastice. Muncitorii vor fi deportaţi în China, însă companiei nu i se va permite să efectueze reţinerile abuzive de bani pe care le avea stipulate în contracte.

Support Ukraine