CJUE: Și pagubele produse de un autovehicul parcat pot fi acoperite de asigurarea auto obligatorie

Acum 4 ani, 9 luni - 24 Iunie 2019, bizlaw
CJUE: Și pagubele produse de un autovehicul parcat pot fi acoperite de asigurarea auto obligatorie
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat, recent, asupra posibilității de acoperire, de către asigurător, a prejudiciilor cauzate de un autovehicul parcat.

Problema a fost că asigurarea obligatorie auto vizează folosirea autovehiculului. Astfel, apăruse o întrebare dacă parcarea unei mașini, într-un garaj, pentru mai mult de 24 de ore, ar reprezenta o astfel de folosire.

CJUE a răspuns afirmativ. Prin urmare, dacă o mașină parcată astfel produce un prejudiciu, asigurătorul poate fi obligat la plata despăgubirilor.

CJUE a analizat problema întinderii obligației asigurătorului de a acoperi prejudiciile cauzate de o mașină care era parcată pentru mai mult de 24 de ore. În concret, discuția a vizat faptul că nu era clar dacă o mașină parcată, astfel, poate fi considerată o utilizare normală a mașinii, care să atragă obligația asigurătorului de a acoperi un eventual prejudiciu.

Mai exact, în speța care a ajuns în fața CJUE, o mașină era parcată pentru mai mult de 24 de ore într-un garaj. În acest timp, din cauza unor probleme la circuitele autovehiculului, acesta a luat foc și incendiul s-a răsfrânt și asupra imobilulului unde era situat garajul.

Ulterior, societatea care a asigurat imobilul a acoperit prejudiciul creat prin incendiu și a chemat în judecată societatea care asigura prejudiciile create prin utilizarea vehiculului. În fața instanțelor spaniole, cauza a ajuns până la Tribunalul Suprem. Această ultimă instanță nu era sigură dacă obligația de reparare a prejudiciilor cauzate de un autovehicul acoperea și situația când vehiculul era parcat cum era acela din speța prezentă. Din această cauză, a sesizat CJUE cu o întrebare preliminară, care să clarifice această problemă.

CJUE a reținut că o astfel de situație intră în sfera de utilizare obișnuită a unei mașini și, astfel, asigurătorul este obligat să plătească și prejudiciile cauzate într-un astfel de context. Conform Curții, staționarea unui vehicul într-un garaj privat constituie o „utilizare conformă cu funcția de mijloc de transport. Această concluzie nu este repusă în discuție de faptul că acest vehicul a staționat mai mult de 24 de ore în acest garaj, întrucât staționarea unui vehicul presupune ca acesta să rămână imobilizat, uneori pentru o perioadă îndelungată, până la următoarea sa deplasare".

Support Ukraine