Carnetul TIR. Garanția ar putea fi majorată de la 60.000 la 100.000 de euro

Acum 6 ani, 11 luni - 28 Noiembrie 2017, bizlaw
Carnetul TIR. Garanția ar putea fi majorată de la 60.000 la 100.000 de euro
Mărfurile plasate în regim vamal de tranzit sub acoperirea carnetului TIR ar putea să fie garantate financiar până la valoarea de 100.000 de euro.

Regulamentul cu privire la modul de aplicare a Convenţiei vamale relativ la transportul internaţional de mărfuri sub acoperirea carnetului TIR (Convenţia TIR, 1975) ar putea fi modificat.

Autorii unui proiect de hotărâre a Guvernului susțin că, prin majorarea garanției taxelor și impozitelor de la 60.000 la 100.000 de euro, va fi acoperit un volum mai mare de mărfuri sau mărfuri cu cost ridicat. Aceștia susțin că astfel va fi eficientizată fluidizarea traficului mărfurilor în tranzitul internaţional, invocând situaţiile în care operatorii de transport staţionează în punctele de trecere a frontierei de stat, din cauza că drepturile exigibile taxelor de import sunt mai mari de 60.000 euro. În asemenea cazuri, operatorii de transport trebuie sa tranziteze Republica Moldova cu procedura de tranzit naţională T1. Perfectarea declaraţiei vamale de trazit T1 generează costuri suplimentare (obligaţia agentului economic de a încheia un contract de prestare servicii cu un broker vamal, care va garanta financiar tranzitul şi va percepe o taxă pentru serviciile acordate).

Potrivit autorităților, pentru a deveni titular al carnetului TIR, operatorul de transport solicitant, depune la Asociaţia de Transport Auto Internaţional din Moldova AITA o garanţie financiară în valoare de 3.000 de dolari (anterior, aceasta a fost de 8.000 de dolari, apoi diminuată la 5.000 şi, în prezent, constituie 3.000 de dolari). Această sumă serveşte drept garanţie financiară, pentru cazurile când organele vamale înaintează pretenţii Asociaţiei garante pentru încălcarea regimului de tranzit în procedura TIR. Majorarea garanţiei pentru fiecare carnet TIR până la 100.000 de euro, nu va implica majorarea garanţiei financiare iniţiale şi nici costurile per carnet TIR.

Majorarea este propusă după ce Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere (IRU), care este organizaţia ce eliberează carnetele TIR, a dispus tuturor Asociaţiilor garante din cele 73 ţări membre, majorarea garanţiei pentru fiecare carnet TIR de la 60.000 de euro la 100.000 de euro.

Conform Regulamentului, mărfurile transportate cu respectarea procedurii TIR se scutesc de plata sau depozitarea taxelor de intrare sau ieşire şi a impozitelor la birourile vamale intermediare. La aceste birouri nu se percep taxe pentru perfectarea vamală a carnetelor TIR. Controlul vamal la aceste vămi poate fi efectuat doar în cazuri excepţionale, dacă există destule motive de a presupune că în secţiile sigilate ale vehiculelor sau în containerele sigilate se află obiecte care nu sunt indicate în manifestul carnetului TIR.

Support Ukraine