Avanpremieră: Noul Honda Prologue îşi dezvăluie formele

Acum 1 an, 6 luni - 7 Octombrie 2022, autoblog
Honda Prologue 2023
Honda Prologue 2023
Honda introduce noul model Prologue, un crossover care ar trebui să fie prima mașină electrică produsă în serie, în şi pentru piaţa din SUA. Şi nu este un produs original Honda!

În urmă cu doi ani, Honda a convenit cu General Motors să producă vehicule electrice comune pentru piața nord-americană. Conform planului, GM va dezvolta două modele pentru Honda, iar, pe lângă platforma Ultium, bateriile și toată electronica va fi de asemenea de origine americană. 

Designul însă, setările şi complexul de sisteme de siguranţă/asistenţă, vin din palmaresul niponilor. Noul Prologue este primul din cele două modele planificate.

Caracteristici cheie:

  • Stilizarea a fost realizată de studioul de design Honda din Los Angeles (cu sprijinul principalului centru de design japonez) și, judecând după imaginile disponibile, panourile caroseriei lui Prologue sunt cu adevărat originale.
  • Dar cea mai apropiată rudă a acestui model este noul Chevrolet Blazer EV, construit pe aceeași platformă Ultium. 
  • Cele două vehicule electrice au același ampatament (3.094 mm) și sunt foarte asemănătoare ca proporții.
  • Lungimea (4.877 mm) și lățimea (1.989 mm) îi este comparabilă cu a lui Honda Passport, deși în înălţime este cu 180 mm mai mică (1.643 mm).
  • Mai aflăm că noul Prologue are jante de 21 inchi și un acoperiș panoramic, iar una dintre caracteristici este denumirea Honda de pe hayon în loc de logo. 
  •  Prologue va fi disponibil într-o culoare exterioară exclusivă North Shore Pearl, care a fost inspirată din frumusețea și culorile naturale de lângă Lacul Tahoe din California.
  • În cabina cu cinci locuri există pe bord un ecran de 11 inchi în spatele volanului, unul altul central de 11.3 inchi şi un panou de control al climatizării cu drepturi depline, cu butoane și manete fizice.
  • Nu există încă detalii tehnice, deoarece Prologue va intra pe piață abia la începutul lui 2024. La moment se știe doar că în gamă vor exista versiuni cu două și patru roți motrice. 

Al doilea model comun cu GM va fi un SUV similar sub marca Acura, al cărui concept a fost deja arătat. Ambele vehicule electrice vor fi produse în America și numai pentru piața locală, deşi cine ştie cum se pot schimba planurile. 

Ulterior, Honda va produce și vehicule electrice de masă, tot în America de Nord pe propria platformă e:Architecture, dar nu mai devreme de 2026. Iar din 2027 vor începe vânzările unei noi serii de vehicule electrice accesibile, dezvoltate împreună cu GM, produse de Honda la fel în America de Nord.

Amintim că Honda a mai anunțat recent, la sfârşit de august, un acord cu LG Energy Solution pentru înființarea unei întreprinderi mixte care să producă baterii litiu-ion în SUA pentru a alimenta modelele Honda și Acura electrice pentru piața nord-americană.

Partenerii vor investi un total de 4.4 miliarde USD și vor înființa o nouă fabrică. Uzina, a cărei construcție va începe din 2023, își propune să aibă o capacitate anuală de producție de aproximativ 40 GWh. Va demara producția de celule tip pungă pentru baterii litiu-ion avansate până la sfârșitul lui 2025.

Support Ukraine