Autovehiculele neînmatriculate în RM vor achita vinieta la intrarea în țară. Iată care sunt taxele

Acum 5 ani, 8 luni - 30 Iulie 2018, autoblog
Autovehiculele neînmatriculate în RM vor achita vinieta la intrarea în țară. Iată care sunt taxele
Sistemul actual de taxe pentru folosirea drumurilor la intrarea și părăsirea Republicii Moldova a fost modificat.

Parlamentul, în ședința de astăzi, a votat, în lectură finală, un proiect de modificare a unor acte legislative, în acest sens.
Inițiativa aparține unui grup de deputați și a fost susținută, în lectură finală, de către 55 de parlamentari din cei prezenți.

Modificările introduc mecanismul privind aplicarea vinietei pentru autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (microbuze, autobuze, camioane și remorci) înlocuind sistemul actual de taxe pentru folosirea drumurilor la intrarea și tranzitarea țării.

Noul mecanism de taxare prevede diminuarea taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova pentru autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova în funcție de perioada aflării acestora pe teritoriul țării și categoria vehiculului rutier.

Vinieta se propune a fi pentru o perioadă de valabilitate de o zi, 7 zile, 15 zile, 30 de zile, 90 de zile 180 de zile şi 12 luni. Perioada de valabilitate a acesteia va începe de la ora 0:00 a zilei solicitate de utilizator şi va expira la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa.

De asemenea, se modifică programul de transport rutier privind introducerea unei rute noi, prelungirea rutei, majorarea numărului de curse, introducerea de stații sau modificarea orelor graficului de circulație. Este stipulată intrarea/ieșirea operatorilor de transport rutier străini pe teritoriul țării ca țară de tranzit sau destinație numai în baza autorizațiilor unitare bilaterale sau multilaterale de transport rutier de mărfuri sau persoane, conform obligațiilor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Perioada şi termenele de valabilitate:

(1) Subiecții impunerii pot achita vinieta pentru o perioadă de valabilitate de o zi, 7 zile, 15 zile, 30 de zile, 90 de zile 180 de zile, şi 12 luni. Consultă taxele în documentele de la finele articolului!

(2) Perioadele de valabilitate se determină astfel:

a) o zi – ziua corespunzătoare datei de început a valabilității;
b) 7 zile – ziua corespunzătoare datei de început a valabilității şi următoarele 6 zile;
c) 15 zile – ziua corespunzătoare datei de început a valabilității şi următoarele 14 zile;
d) 30 de zile – ziua corespunzătoare datei de început a valabilității şi următoarele 29 de zile;
e) 90 de zile – ziua corespunzătoare datei de început a valabilității şi următoarele 89 de zile;
f) 180 de zile – ziua corespunzătoare datei de început a valabilității şi următoarele 179 de zile;
g) 12 luni – ziua corespunzătoare datei de început a valabilității şi următoarele 364 de zile.

(3) Perioada de valabilitate a vinietei începe de la ora 0:00 a zilei solicitate de utilizator şi expiră la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa.

(4) Dacă data de început a valabilității este ziua în curs, valabilitatea vinietei începe de la ora eliberării confirmării care atestă plata taxei şi expiră la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa.

(5) În cazul schimbării deținătorului autovehiculului sau al cedării dreptului de folosință asupra acestuia vinieta își menține valabilitatea.

Important!

În cazul în care pe teritoriul Republicii Moldova se depistează autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova fără vinietă sau se constată că perioada de valabilitate a vinietei a fost depășită, organele abilitate cu funcție de control în transport rutier întocmesc un proces-verbal de constatare a lipsei dovezii achitării taxei în cauză sau privind depășirea perioadei de valabilitate a vinietei cu aplicarea sancțiunii în conformitate cu prevederile art. 287³ Cod contravențional şi Poliția de frontieră nu va permite ieșirea din țară a mijloacelor de transport,  până nu se prezintă dovada de achitare a vinietei pentru toată perioada aflării în Republica Moldova și a amenzii aplicate!

Amintim că vinieta poate fi achitată şi online sau prin terminale de plată!

PDF

Support Ukraine