Formarea profesională a conducătorilor auto se va finaliza cu permis de conducere A1, A2, A, B1, B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE, H, F, I recunoscut naţional şi internaţional sau cu certificat de competenţă profesională recunoscut naţional şi internaţional.
Conform proiectului Concepției formării profesionale a conducătorilor de autovehicule în Republica Moldova, prezentat pentru consultări publice, în cadrul formării profesionale a conducătorilor auto se va implementa sistemul de credite transferabile:
Autorii Concepției susțin că elaborarea acesteia a fost necesară deoarece sectorul transporturilor şi infrastructurii reprezintă domeniul cu cele mai multe conotaţii economice în măsură să contribuie la creştere economică vizibilă a ţării şi să înlesnească dezvoltarea altor domenii. În Republica Moldova principalul operator de transport terestru de mărfuri şi călători este sectorul rutier, cu 97% din traficul de pasageri şi 87% din traficul de mărfuri.
Creşterea numărului de vehicule, atât în plan mondial, cât şi în Republica Moldova, pe lângă influenţa benefică ce o are asupra economiei statului, au creat și multiple probleme. Dintre care mai stringente fiind considerate: suprasolicitarea străzilor cu vehicule în regim de staţionare din cauza lipsei locurilor de parcare, ambuteiajele în traficul rutier care reduc considerabil viteza de circulaţie şi implicit contribuie la creşterea consumului de combustibil şi poluarea masivă a mediului cu gaze nocive de eşapament şi zgomote şi, nu în ultimul rând, la pierderi enorme materiale şi de vieţi omeneşti, din cauza accidentelor rutiere.
Analiza datelor statistice rutiere evidenţiază multipli factori şi cauze, care într-un mod sau altul se referă la comportamentul conducătorilor de vehicule, ca rezultat al pregătirii lor profesionale, în cadrul sistemului de formare profesională a conducătorilor de autovehicule.
ştiri asemănătoare