Amenzi record, de 25 milioane de euro, pentru 6 companii petroliere operatoare de benzinării în Republica Moldova, aplicate de Consiliul Concurenţei

Acum 5 luni, 2 săptămâni - 4 Iulie 2024, Piata Auto
Amenzi record, de 25 milioane de euro, pentru 6 companii petroliere operatoare de benzinării în Republica Moldova, aplicate de Consiliul Concurenţei
Consiliul Concurenţei din Republica Moldova a aplicat amenzi uriaşe, de un record istoric absolut, pentru 6 companii petroliere, operatoare de reţele de benzinării, pentru că au participat la un acord anticoncurenţial.

Suma totală a amenzilor e de 480 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 25 milioane euro!

Consiliul Concurenţei a publicat lista celor 6 companii petroliere amendate, şi mărimea amenzii aplicate:

  • Rompetrol Moldova SA — 191,8 milioane de lei;
  • Lukoil Moldova” SRL — 180,2 milioane de lei;
  • Petrom Moldova” SRL — 77,8 milioane de lei;
  • Bemol Retail” SRL — 29 milioane de lei;
  • Tirex Petrol” SRL — 1,5 milioane de lei;
  • Datario” SRL — 1,1 milioane de lei.

Amenzile vin ca urmare a concluziei la care a ajuns Consiliul Concurenţei în aşa-numitul „Dosar al petroliştilor”, iniţiat în anul 2021. Investigaţia din acest dosar a constat că cele 6 companii au încheiat un acord anticoncurenţial cu scopul de a coordona preţurile de comercializare a produselor petroliere — se arată în comunicatul Consiliului Concurenţei.

Perioada investigată a fost cuprinsă între martie 2019 şi ianuarie 2021, în care cele 6 companii au operat mai multe modificări de preţuri cu aceleaşi valori. Modificările au fost făcute atât consecutiv, într-o înţelegere de a opera pe rând modificările de preţuri, cât şi simultan.

Consiliul Concurenţei a ajuns la concluzia că cele 6 companii luau împreună deciziile de modificare a preţurilor, înainte ca prima modificare a preţurilor să aibă loc la panou, apoi le aplicau pe rând sau simultan, în funcţie de tactica aleasă de fiecare dată.

Consiliul Concurenţei menţionează în comunicatul său că întreprinderile vizate au negat existenţa unor înţelegeri sau a unor practici concertate, aducându-se mai multe argumente, printre care şi adaptare inteligentă la condiţiile de piaţă. Totuşi, Consiliul Concurenţei nu a luat în calcul aceste argumente până la urmă, întrucât a considerat că cele 6 companii nu şi-au putut justifica în mod plauzibil acţiunile sincronizate.

Consiliul menţionează că la stabilirea sancţiunii a luat în calcul doar episoadele unde a considerat că a putut stabili cu certitudine prezenţa dovezilor de acţiuni anticoncurenţiale. Astfel, a ajuns la final concluzia de a aplica aceste amenzi, în cuantumul menţionat mai sus.

Decizia Consiliului Concurenţei poate fi contestată în judecată în termen de 30 de zile.

Support Ukraine